ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Facebook visar inte bara inlägg från 25 av dina vänner

Johan Wikén · 8 Feb 2018
Uppdaterad 17 Aug 2018
Viralgranskaren har många gånger tidigare skrivit om kedjebrev på Facebook.

Viralgranskaren har många gånger tidigare skrivit om kedjebrev på Facebook. Foto: Montage/Pixabay


I ett kedjebrev som sprids just nu påstås det att du endast kommer att se inlägg från ungefär 25 personer eftersom Facebook har en ny algoritm. Detta stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

”FB News Feed visar nu bara inlägg från ett fåtal personer, ungefär 25, och upprepade gånger samma, eftersom Facebook har en ny algoritm”.

Så inleds det nya kedjebrevet som har fått rejäl spridning bland svenska Facebookanvändare det senaste dygnet. Texten fortsätter sedan med en uppmaning om att alla dina vänner ska skriva en snabb kommentar eller en emoji i kommentarsfältet för att även i fortsättningen synas i flödet.

Det stämmer att Facebook har gjort vissa ändringar som styr vad som syns i användarnas flöden. Men inte på det sättet som texten påstår.

Tidigare i veckan har ett snarlikt kedjebrev spridits friskt bland amerikanska användare. Tidningen Washington post hörde av sig till Facebook för en kommentar, så här svarade en av deras talespersoner:

”Det här är helt enkelt inte sant. Vi rankar nyhetsflödet baserat på hur relevant varje inlägg kan vara för dig, vi har gjort några uppdateringar som kan öka antalet inlägg som du ser från dina vänner men ditt nyhetsflöde är inte begränsat till 25 av dem.”

Även Viralgranskarens kollega Snopes har granskat kedjebrevet och slår fast att olika versioner av den aktuella texten har spridits sedan i höstas. Men att det är först nu det fått omfattande spridning.

LÄS MER
Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook

Kedjebrev har förekommit länge på sociala medier. Så här lät det från Viralgranskarens före detta medarbetare Hugo Ewald när kedjebrevet om ”Fabrizio Brambilla” spreds på Facebook.

Uppdatering 17 augusti:

Ett inlägg som innehåller en ny version av samma påstående har fått spridning igen på Facebook. Detta stämmer fortfarande inte. Här är det nya inlägget i sin helhet:

”Det fungerar! Det fungerade!!!Galet hur detta fungerade! Efter att ha publicera detta till alla mina vänner visade mitt nyhetsflöde en helt ny uppsättning inlägg från mina vänner. Jag har aldrig insett hur många inlägg som inte syns tidigare.Så här undviker man att höra från samma 26 fb-vänner och ingen annan. Det här inlägget förklarar varför vi inte ser alla inlägg från våra vänner. Roligt, tänkte att om jag följde dig på facebook så skulle jag se vad du publicerar. Inte längreDitt nyhetsflöde visar nyligen bara inlägg från samma få personer, ungefär 25, upprepade gånger samma, eftersom facebook har en ny algoritm.

Deras system väljer de personer som kommer att läsa ditt inlägg. Jag skulle dock vilja välja själv, därför ber jag er alla om en tjänst – om ni läser detta meddelande lämna mig en snabb kommentar, ett ”hej”, en dekal, vad ni vill, så ni kommer att visas i min NyhetsflödetAnnars väljer facebook vem som ska visa mig och jag behöver inte facebook för att välja mina vänner! Tveka inte att kopiera och klistra in på din logg så att du kan få mer interaktion med alla dina kontakter och kringgå systemet. Det är därför vi inte ser alla inlägg från våra vänner.Tack för huvudena upp från de som redan kopierat och klistrat in ovanstående. Håll ner fingret var som helst i det här inlägget och ”kopiera” kommer att dyka upp. Klicka på ”kopiera”. gå sedan till din sida, starta ett nytt inlägg på din sida och lägg sedan fingret var som helst i det tomma fältet. ”klistra in” dyker upp och klickar på klistra in..”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro