ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, flickan får inte en dollar för varje delning

David Peterson, Sofia Clason, Johan Wikén · 24 Jul 2018
Uppdaterad 11 Mar 2019
Flickan får inte en dollar för varje delning av inlägget.

Flickan får inte en dollar för varje delning av inlägget. Foto: Skärmdump


Ett inlägg med en bild på en flicka i en sjukhussäng delas just nu på sociala medier. Enligt inlägget får flickan en dollar för varje delning. Det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

”Den här tjejen behöver en njurtransplantation, och får en dollar för varje delning,” står det i ett inlägg som just nu delas på sociala medier. Men påståendet som sprids stämmer inte.

Bilden visar en flicka som 2017 var fyra år och sjuk i leukemi. Bilden togs på ett sjukhus i Brasilien och användes ursprungligen till en text som uppmanade personer vid den brasilianska staden Curitiba att donera blod till flickan och andra patienter på sjukhuset.

I flera Facebookinlägg från hösten 2017 tackar flickans mamma alla som har donerat blod och hjälp till att sprida uppmaningen via sociala medier.

”Jag visste inte”

I juli 2018 delades det felaktiga inlägget bland annat från en privatpersons konto på Facebook, där det fick runt 650 delningar innan det togs bort. Viralgranskaren kontaktade personen, som berättade att hen delade inlägget från en vän och inte kände till att påståendet inte stämde.

”Jag visste inte det när jag delade bilden. Och jag är inte så duktig på det där med att kolla. En av kommentatorerna skrev den infon, men det fick jag ju ingen vetskap om när jag delade. Det är också en av orsakerna till att jag tog bort det. Vill ju inte gärna bli kallad för att medvetet försöka lura folk”, skrev personen till Viralgranskaren.

Personen berättade också att hen kände sig ledsen när sanningen kom fram.

”Det kändes ledsamt att jag delade en sorglig sak, som sedan visar sig vara falsk”.

Spelar på känslor för att få spridning

Liknande bilder som visar sjuka eller skadade barn har spridits förr. Ofta med uppmaningar om att dela eller gilla inlägget för att personen ska må bättre, eller för att någon ska donera pengar till den drabbade. Men sällan finns det någon källa som donerar pengar, vilket även faktakolls-bloggen Hoax-slayer har förklarat.

Syftet med inläggen är istället att beröra, uppröra eller på annat sätt skapa en känslomässig reaktion, för att läsaren ska vilja dela inlägget vidare. På så sätt genereras trafik till kontot som i första hand lagt upp bilden, vilket leder till att kontot får fler gilla-markeringar och följare.

Uppdatering 11 mars 2019:

Den 7 mars 2019 publicerades ett inlägg med samma bild och en snarlik text av en privatperson på Facebook.

”Det här är en flicka i USA som behöver nya njurar. Hon får 1 dollar för varje delad bild så var vänlig och dela!”, står det i bilden.

På bara några dagar hade inlägget delats över 20 000 gånger, trots att många i kommentarsfältet påpekade att inlägget var felaktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Sofia Clason
[email protected]
Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro