ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, fotbollslandslaget planerade inte att skriva att Zara Larsson hatar män på sin tröja

Filip Häggberg · 2 Mar 2017
Uppdaterad 2 Mar 2017
Politikfakta manipulerade bilden.

Politikfakta manipulerade bilden. Foto: Skärmdump från Politikfakta/Metro


Facebook-sidan "Politikfakta" lade på onsdagen upp en bild där citatet Jag får väl hata män om jag vill... Jag hatar killar. Hatar. Hatar. Hatar” såg ut att vara tryckt på en svensk landslagströja. Men bilden är falsk.

klar

Artikellänk är kopierad

”Svenska damlandslaget i fotboll har tryckt upp budskap från fyra manshatande vänsterfeminister på sina tröjor. Här är ett citat som ratades i sista minut…”. Så skriver ”Politikfakta i samband med att de publicerade den manipulerade bilden.

Inlägget har i skrivande stund haft över 1 500 interaktioner på Facebook. I kommentarsfältet skriver Facebook-användare bland annat ”Är detta på riktigt? I så fall hoppas jag att dom blir av med varje krona de får i sponsor” och ”På riktigt ska de ha denna texten på tröjorna så hoppas jag att alla män i Sverige bojkottar damlandslaget. Hur SvFF kan godkänna detta är en gåta”.

När Viralgranskaren når Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell svarar han att påståendet är falskt.

– Det kan jag dementera direkt, det kan inte vara någon seriös sajt som har påstått det där, säger han till Viralgranskaren.

– Vi är inte vana att bli använda som slagträ, framför allt inte på det här bedrägliga sättet. Det är ju faktiskt bedrägeri, att de manipulerar en bild och påstår saker som inte stämmer, fortsätter Niklas Bodell.

I kommentarsfältet var det flera personer som uppmärksammade att bilden var falsk, och ifrågasatte de som gick på lögnen. ”Läs på fotbollsförbundets hemsida innan ni som dårar börjar tro att det är en äkta bild, hur kan ni vara så naiva?” skriver en person. ”Hallå??? Det är ju en inlagd text bara! Man behöver inte vara grafiker för att se det. Skärpning!” och ”Ofattbart att någon tror att den här tröjan finns på riktigt” skriver två andra.

Det stämmer att damlandslaget har lanserat en ny landslagströja med budskap på ryggen, inför internationella kvinnodagen 8 mars. Spelarna byter ut sitt namn och kommer i stället ha citat från artisterna Silvana Imam, Zara Larsson och Gina Dirawi och politikern Gudrun Schyman.

Citatet som ”Politikfakta” klistrat dit i stället på sin bild är i sig ihopklippt.

Zara Larsson skrev följande tweet i juli förra året, och det är troligtvis den som ”Politikfakta” använt delar av.

quotation start— Zara Larsson (@zaralarsson) July 1, 2016Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar.quotation end

Den första delen av citatet kommer troligen från en artikel på Nyheter24:

Hon svarar där på frågan: vad är din syn på manshat:

– Jag får väl hata män om jag vill. Haha! Jag tror inte att det är skadligt alls. Det är klart att det leder ju ingenstans och det är ju en tråkig grej. Jämställdheten blir varken bättre eller sämre egentligen och inget kommer förändras av manshat, men jag tycker att det är en sund reaktion. Jag tror inte det ökar klyftan mellan könen utan att det däremot uppmärksammar klyftan. Manshatet är ett svar, liksom. Jag hatar ju inte män som individer, och jag hoppas att folk har förstått det. Jag tycker bara att det är jättetråkigt med patriarkat och machokultur. Det är bajs, helt enkelt.

”Politikfakta” svarar kritiker i kommentarsfältet så här: ”Är väl uppenbart att det är satir?”

Facebook-sidan har figurerat tidigare i Viralgranskarens granskningar, bland annat i samband med påståenden om att den döde flyktingpojken Alan Kurdis kropp flyttats för att få bättre ”snyftbilder”.

Metro har sökt företrädare för Zara Larsson.

Politikfakta förnekar inte att bilden är photoshoppad och riktar i ett meddelande till Viralgranskaren i stället kritik mot Fotbollförbundets kampanj.

Om du har funderingar om ett inlägg som cirkulerar i sociala medier så försök hitta källan till påståendet för att se om källan verkar partisk. I så fall bör du se om du kan hitta information om samma sak på fler håll. När det gäller bilder kan du testa att undersöka dem – så här gör du:

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro