ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, gamla vargar går inte först i snö och sätter takten för flocken

Åsa Larsson · 2 Maj 2016
Uppdaterad 20 Mar 2018
25 vargar i flock i Wood Buffalo-nationalparken i norra Kanada. Så stora flockar har inte uppmätts i Sverige. "På sn höjd omkring tolv", säger vargexperten Olof Liberg.

25 vargar i flock i Wood Buffalo-nationalparken i norra Kanada. Så stora flockar har inte uppmätts i Sverige. "På sn höjd omkring tolv", säger vargexperten Olof Liberg.


En bild som påstås föreställa en omsorgsfull vargflock sprids just nu – men påståendet stämmer inte. Det är ett hårt liv att vara varg.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden föreställer en stor vargflock som går på led genom snön. Bildtexten lyder:

”De första 3 är gamla och sjuka, de sätter takten för hela flocken. Om det vore tvärtom så skulle de hamna efter och tappa kontakten med flocken.”

Enligt texten går alfan sist och håller koll på allt. Hela flocken tar hand om de gamla.

►LÄS MER: Här är Viralgranskarens alla granskningar 2015

Det finns flera inlägg med samma bild och text – det här har exempelvis delats nära en kvarts miljon gånger på Facebook sedan i december:

Reaktionerna på bilden är himlastormande på nätet: ”Fantastiskt! Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här men vi borde vara mer som vargar! Ta hand om de svaga.”

En fin tanke, men så här går det inte till.

– Att det som på bilden skulle vara tre skröpliga gamlingar längst fram är enormt osannolikt, säger Olof Liberg, rovdjursforskare och koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

De lever inte med sina far- och morföräldrar?

– Nej. En vargflock är i princip en kärnfamilj med pappa, mamma och barn, säger Liberg.

När en varg blir ett år så är den färdigutvecklad och kan dra iväg för att starta sitt eget liv. I undantagsfall kan vargar hänga kvar i flocken, som fylls på av nästa årskull.

►LÄS MER: Bild av elefant med rosa betar missvisande: ”Inte en bra metod”

Enligt Liberg finns det ingen bestämd regel för vem som går var i en vargflock, men det vanligaste är att en av föräldrarna, oftast honan, går längst fram genom snö och resten av flocken går i fotspåren för att spara energi.

Vad händer med mormor då?

– Om hon blir gammal och får ålderskrämpor så kan hon bli försörjd om hennes partner fortfarande kan jaga. Men det finns fall då partnern tröttnat och skaffat sig en yngre partner. Då hamnar hon på efterkälken och åker ut ur familjen.

En gammal sjuk varg kan också bli attackerad av en annan varg av samma kön.

►LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte dagisbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Enligt vår Viralgranskar-kollega Snopes är det oklart vem som lagt till den felaktiga texten till bilden, men källan verkar vara en italiensk Facebook-användare och därefter har budskapet översatts till engelska och även svenska.

Bilden kommer egentligen från BBC:s Frozen planet där den beskrivs på ett annat sätt – 25 vargar som stretar fram bakom alfahonan i 40 minusgrader i Kanada.

Men även den beskrivningen är problematisk – begreppet alfahona eller alfahanne bland vargar är nämligen inte vad vi tror.

– Dominans är ingen viktig del i en vargfamilj. Alfahanne betyder ingenting annat än farsan i familjen. Vi försöker undvika det uttrycket inom vargforskningen i Skandinavien, säger Olof Liberg.

►LÄS MER: Gammalt aprilskämt om vithajar i Bohuslän sprids på nytt

Föreställningar om alfahannen bygger på missförstånd från tidig vargforskning då man forskade på vargar som tvingats ihop i konstruerade grupper, enligt Olof Libeck.

Missuppfattningarna om dominans finns kvar än i dag.

– Men förhållandena i en vargfamilj i det vilda är alltså mycket fridsamma. Det är väldigt lite bråk och öppna strider förekommer knappt alls.

I den mån man kan se rangskillnader så bygger de på ålder och storlek och det vanligaste är att pappa varg är störst.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro