ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, GMO och bekämpningsmedel kan inte förändra ditt DNA

Linnea Carlén · 28 Maj 2015
Uppdaterad 28 Maj 2015

I ett uppmärksammat Facebookinlägg påstår sig en känd GMO-debattör ha blivit svårt sjuk, fått en hemsk hudåkomma och förändrad arvsmassa på grund av bekämpningsmedel, så kallade nanopesticider. Efter flera frågande mejl till Metro gällande rörande inlägget granskar vi påståendena.

klar

Artikellänk är kopierad

Skärmdump från Facebooksidan där det ifrågasatta inlägget publicerats.
Skärmdump från Facebooksidan där det ifrågasatta inlägget publicerats.Foto: Montage

Den 22 maj skrev en framträdande röst när det kommer till genetiskt modifierade organismer (GMO) ett inlägg, som publicerats på hennes Facebooksida med 13 000 följare. Det är ett personligt inlägg med bilder på hennes hud och plastliknande hudbitar, som påstås ha dragits ur huden. Orsaken till hälsotillståndet påstås vara bekämpningsmedel hon fått i sig efter att hon stått nära ett fält i USA där växterna besprutats med så kallade nanopesticider.

"Det ni ser på bilderna är vad som kom ur min hud under nästan två års tid, och när det torkade var det hårt och plastliknande."

Påståendet som följer i det långa inlägget är att "GMO-saker" och nanopesticider gått in i hennes DNA och påverkat arvsmassan, något som tog lång tid att reparera. Ett yttre tecken på detta ska förutom hudåkomman ha varit att hon "fick flera vita ögonfransar och ögonbryn som inte var gjorda av hår".

Inlägget har i skrivande stund gillats av drygt 800 personer och delats över 1 600 gånger. Totalt ska det ha nått omkring 330 000 personer. Många på Facebook ställer sig kritiska och påstår att det mer liknar en skräckfilm medan andra delar vidare texten som vore det fakta.

Viralgranskaren har även mottagit flera mejl från frågande läsare som ifrågasätter sanningshalten i det hela och undrar om det har någon vetenskaplig grund.

Rekordmycket gift i turkiska dolmar

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, känner sedan tidigare till personen som skrivt Facebookinlägget. Han är med i föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som tidigare utsett henne till ”Årets förvillare” ”för hennes hälsofarliga råd om kost och hälsa baserade på hennes vantolkningar av vetenskapliga studier”.

– Det är kolossalt svårt att säga vad hon har råkat ut för. Om hon tror att det beror på att det är ett GMO-besprutat fält av något slag så måste man i så fall veta vad det är besprutat med för att veta om det är någon rim och reson i en sådan misstanke, säger han till Metro.

Larhammar har aldrig hört tals om vare sig nanopesticider eller självreplikerande nanofibrer tidigare, men hänvisar till Stefan Jansson, professorn i växters cellumologi vid Umeå universitet som nyligen utkom med boken ”Bortom GMO”.

Jansson, som även han sett inlägget, säger till Metro att det är tråkigt om hon haft fysiska problem men att det är väldigt konstigt att påstå de saker hon gör. Han säger att det givetvis finns bekämpningsmedel, så kallade pesticider, som kan påverka både växtlighet och människan negativt, men att forskningen inte ser något som tyder på att hennes påståenden stämmer.

– Så vitt jag vet finns det inte någon evidcens på att just nanopesitcerna skulle vara speciellt farliga.

► Billig frukt — en hälsorisk

På nätet beskrivs nanopesticider som mycket små kapslar gjorda av "självreplikerande nanofibrer" tillverkade av Mosanto Co (ett företag som även kritiseras i Facebookinlägget), vilket är ett  amerikanskt multinationellt företag inom biotekniskt jordbruk och världens näst största producent av genmodifierade frön.

Inte heller Stefan Jansson har hört talas om dessa kapslar tidigare. Men han avfärdar helt och hållet påståendet att GMO och pesticider skulle kunna förändra människans DNA.

– Det finns ingenting att kommentera för det går inte att tänka sig hur det skulle kunna gå till. Och kopplingen mellan pesticider och GMO, det finns ju inte på något sätt. Det har ju inte med varandra att göra. Det är ungefär som att säga att det är farligt med surkål och ferraribilar. GMO har ju ingenting med nanopesticider att göra, mer än att det är saker som har med växter att göra.

Att det skulle orsaka de åkommor hon beskriver har han mycket svårt att tro.

När Metro når personen bakom inlägget vill hon först inte kommentera. Sedan säger hon:

– Jag förstår att folk är oroliga. Det här är en verklighet och jag ska lägga upp flera inlägg och visa bilder och filmer på det här så folk dels kan se att det är så, och huruvida det är en förändring i arvsmassan eller inte är fullkomligt ointressant. Det enda man vet är symptomen som man har.

Men att det påverkar arvsmassan skriver du ju i inlägget? – Det är 330 000 som har sett det och jag förstår att det väcker oro och rädsla. Det här är nytt och folk är rädda och oroliga och jag ska svara upp. Sen finns det säkert folk som förkastar det här och säger det ena och det andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro