ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Gustav Vasa åkte aldrig Vasaloppet på skidor

Simon Krona · 5 Feb 2018
Uppdaterad 5 Feb 2018

Om det heter Vasaloppet måste väl Gustav Vasa ha åkt sträckan på skidor, eller? Metros Viralgranskaren och Historiska museet reder ut vad som egentligen hände i en helt ny säsong av Historiegranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet, berättar om hur Gustav Vasa flydde från Mora.

Det var år 1520 som Gustav Vasa flydde från Mora när bönderna där inte ville ställa upp på ett uppror mot den danska kungen Kristian II.

Att vi i dag har en av världens största skidtävlingar Vasaloppet gör det lätt att tro att han flydde på skidor. Men det finns inget som tyder på det.

–  Gustav var ju en adelsman, och det var inte så många som åkte skidor på 1500-talet. Det var mest specialister och vissa jägare, förklarar Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet.

I klippet berättar Petter Ljunggren mer om historien bakom Vasaloppet.

Se alla avsnitten av Historiegranskaren här.

pil
Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. I videoserien Historiegranskaren tar vi upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro