ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, han fick inte maskar i hela kroppen av sushi

Åsa Larsson · 26 Sep 2014
Uppdaterad 12 Maj 2016

Röntgenbilder som sägs visa en man som fått mask av att äta för mycket rå fisk sprids just nu för fullt. Men bilderna som används är äldre än det påstådda fallet och föreställer inte ett tillstånd man får av fisk – utan av att äta gris.

klar

Artikellänk är kopierad

Du kanske har sett – och äcklats över – nyhetsbilderna ovan? Sveriges mest spridda artikel i dag, Expressens "Åt sushi – fick hela sin kropp full med maskar", har över 10 000 delningar i sociala medier.

Men du kan vara lugn, det rör sig om svinbandmask som man får från grisar och den typen av parasitinfektion sker inte i Sverige, enligt parasitforskare som Metro talat med.

På bilderna som sprids kan en massa små vita fläckar ses som ska föreställa maskar. Det påstås vara bilden av en patient som kommit in till ett sjukhus i Kina. Enligt artikeln i Expressen har mannen nästan dött "efter att ha ätit för mycket sashimi".

Han hävdas ha uppsökt läkarvård i Guangdong-provinsen i östra Kina och hans läkare misstänker att han ätit rå fisk. Det finns anlending att vara skeptisk till historien, bland annat för att det saknas tidpunkt för händelsen.

Uppgifterna i artikeln kommer från kinesiska medier, via omvägar. De letar sig bakåt från tidningen Daily mail i Storbritannien till sajten That'smag.com ​till kinesiska sajten hk.on.cc.

Där står det om de obehagliga röntgenbilderna som cirkulerat på internet och att läkaren på sjukhuset i Guangdong bekräftat att det rör sig om en av deras patienter. Enligt artikeln ska patienten ha kommit in till sjukhuset med svåra buksmärtor den 14 september och läkaren i fråga trodde att det berodde på att han ätit rå fisk.

Men röntgenbilderna som nu fått så stor spridning går att hitta vid flera tillfällen tidigare än 14 september, bland annat här och här.

Vi frågade Mats Wahlgren, professor i smittskydd med fokus på klinisk parasitologi, om vad det är man ser på bilderna. Enligt honom rör det sig alltså om svinbandmask, Taenia solium, som man får av fläsk.

– Man har nära kontakt med grisar, och det har man i Kina i fattiga delar. Jag vet att den här sjukdomen finns just i Kina på landsbygden. Vi har den inte i Sverige. Det finns liknande på nötkreatur och fiskbinnikemasken, men det är något annat. Det ger inte sådana här symptom.

Parasiten finns i grisen och när människan äter grisen får vi i oss ägget.

– Det man ser på de här röntgenbilderna är ett mellanstadium, cysticercosis.

Masken lever så här i några år i kroppen och dör sedan av så småningom. Om ingen ätit upp grisen eller människan då så tar livscykeln slut.

Så människor i Sverige som äter sushi har ingenting liknande det här att frukta?

– Inte av den här typen. Fiskbinnikemasken finns i våra gäddor i Mälaren och då måste man äta dem råa, säger professor Mats Wahlgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro