ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, hiv kan inte spridas i apelsiner

Jack Werner · 9 Mar 2015
Uppdaterad 9 Mar 2015

Enligt virala Facebookposter sprids just nu hiv-smittade apelsiner i norra Afrika. Men ryktet är en vandringssägen – med rötter ända tillbaka till 70-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det algeriska migrationsverket har beslagtagit ett stort parti apelsiner som kom på leverans från Libyen. De hade blivit injicerade med blod som sedan i tester visat sig vara hiv- och aids-positivt.”

Så lyder en Facebookstatus som en ghanansk privatperson publicerade den 26:e februari tillsammans med tre bilder på apelsiner. En av apelsinerna har några röda flammor i fruktköttet vid skalkanten, och ser ut som en helt vanlig blodapelsin.

Men tillsammans med påståendet om hiv-smittat blod har bilderna upprört många – och delats nästan 120 000 gånger på Facebook. Detta trots att berättelsen om hiv-smittade frukter är en vandringssägen med nästan 30 år på nacken.

"Aidsskräck upphov till nya vandringssägner"

I en TT-artikel publicerad den 29 december 1987, när oron och fruktan för den då pågående hiv-epidemin var som störst, står det att ”aidsskräcken ger upphov till nya så kallade vandringssägner. Den senaste handlar om narkomaner som smyger sig in i matvaruaffärerna. Där renar de sina sprutor genom att sticka dem i apelsinerna.”

Och trots att hiv-hysterin inte längre är lika aktuell så lever helt uppenbart ryktena om de hiv-smittade apelsiner än i denna dag.

2006 undrade Flashback-användaren Kukmolekylen om ryktet är en ”ren klintbergare”, och två år senare frågar en användare på ett norskt forum om ryktet. Den senare noterar att hen inte visste om det var sant ”men jeg avviser det ikke kontant heller siden jeg bor på et sted med veldig mange narkomane”.

I oktober 2010 spred en svensk bloggare vidare ryktet i en version som dök upp på andra bloggar ännu en vända hösten 2012. Den nionde mars spred den före detta Sverigedemokraten, numera Svenskarnas parti-politikern, Anders Leander ryktet på sin blogg.

Rötter tillbaka till 70-talet

Folkloristen Bengt af Klintberg återberättar vandringssägnen i sin bok  ”Den stulna njuren” (1994), men säger att den har rötter som går tillbaka ännu längre.

– Redan i ”Råttan i pizzan” (1986) skriver jag om ryktet om kvicksilver i apelsiner, det är kanske det tidigaste exemplet där det påstås att man sprutat in något i frukter importerade från sydligare länder, säger Bengt af Klintberg till Viralgranskaren.

1979 skickade Livsmedelsverket ut ett pressmeddelande, där man förkunnade att en apelsin hittad av en privatperson i Stockholm ”innehöll metalliskt kvicksilver” och att ”i skalet fanns ett färskt stickhål”.

Historien om kvicksilver i apelsiner började som en vandringssägen, men hade förvandlats till verklighet. Under 70-talet inspirerade den pro-palestinska aktivister runt om i Europa, som började förgifta frukt importerad från Israel. Man ville inte skada konsumenter, utan avskräcka dem från att köpa israelisk frukt.

Bengt af Klintberg tycker ryktet som nu sprids, om hiv-smittade apelsiner som importerats till Algeriet från Libyen, påminner om de kvicksilverförgiftade apelsinerna.

– Avsikten då var att apelsinerna skulle bli upptäckta, och att det skulle skada Israels ekonomi. Så det användes i ett politisk sammanhang då, och jag tror man bör leta efter politiska intressen till att sprida ryktet även den här gången, säger han.

Apelsinbilden dök upp i december

Den ghananska privatpersonens apelsinbild, den som fått 120 000 delningar, verkar ha cirkulerat under förra hösten men den dyker upp som tidigast på nätet den 9 december 2014 på ett arabiskspråkigt forum. 

Därefter har den publicerats av bland andra en ghananska musiksajt, på ett nigerianskt forum och på en zambisk nyhetssajts Facebooksida. Dessutom har flera privatpersoner postat den på Facebook i inlägg som sedermera blivit virala.

Genomgående i de olika versionerna av ryktet är påståendet att apelsinerna kommit från Libyen till Algeriet, två länder vars relationer varit ansträngda sedan det libyska folkets revolution mot diktatorn Muammar Gaddafi.

I augusti 2014 skrev den algeriska journalisten Yacine Boudhane för Washington institute for near east policy, en tankesmedja fokuserad på USA-intressen i Mellanöstern, att det ostadiga säkerhetsläget och IS framfart gjort Libyen till en säkerhetsrisk för Algeriet. Det kan vara en förklaring till att vandringssägner som varnar för frukt från Libyen nu sprids där.

Ingen risk för hiv

Slutligen, hur ligger det till med smittorisken av hiv via blodinjicerade apelsiner? Jo, den är obefintlig.

– Det är helt omöjligt för hiv att smitta på det sättet. Hiv-viruset dör väldigt lätt, så det finns ingen risk alls, säger Anna Mia Ekström, infektionsläkare och hiv-forskare vid Karolinska institutet till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro