ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, hundägare behöver inte oroa sig för asiatiska skalbaggar

Sofia Clason · 17 Maj 2017
Uppdaterad 18 Maj 2017

Foto: Skärmdump


Artikeln varnar hundägare att kolla hundens mun efter skalbaggar som orsakar sjukdom och smärta. Men veterinären som Viralgranskaren har kontaktat säger att sjukdomen, om den påträffats i Sverige, är extremt ovanlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Artikeln som dök upp på Djursidan den 14 november 2016 varnar för så kallade asiatiska, eller japanska, skalbaggar som menas kunna fastna i ustavommen på hundar när de får i sig grenar eller gräs. Enligt Djursidan varnar nu veterinärer för sjukdomen och rekommenderar hundägare att omedelbart kolla sina hundars munnar. En bild av en hundmun full av insekter finns med i artikeln. De asiatiska skalbaggarna sägs släppa en giftig kemikalie i hundmunnen som orsakar brännskador och stor smärta. En tydlig varningsmarkör ska vara att hunden börjar dregla, får skumbildning eller försämrad andedräkt.

Artikeln publicerades på Djursidan och har i nuläget fått 8900 interaktioner på Facebook. Senast dök inlägget upp den 12 maj i år i Facebook-gruppen ”Direkt från Hjärtat”, som drivs av samma personer.

Många har reagerat starkt på artikeln som sprider oro bland hundägare. ”Stackars hund!”, ”Usch!”, ”Usch nu ska jag kolla in lillans mun när hon har varit ute äckligt” skriver personer under inlägget.

Viralgranskaren har kontaktat Gustaf Svensson som är Chefsveterinär på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg och frågat om de asiatiska skalbaggarna.

– Det är inget hälsoproblem för hund eller katt nu i Sverige.

Gustaf Svensson säger att han kollat med andra veterinärer på sjukhuset. Ingen hade sett eller hört om något fall där en hund kommit in med hälsoproblem på grund av asiatiska skalbaggar.

– Man vet aldrig med sådana här historier, så jag kan inte verifiera att det aldrig hänt, men det är verkligen inget vanligt förekommande problem.

Viralgranskaren frågar även om symptomen som artikeln nämner.

– Det är väldigt vanliga symptom på olika typer av besvär i munhålan. Det kan vara allt ifrån att hunden har rivit sig i munnen eller har bitit på en geting eller humla. Skulle en skalbagge bita sig fast i munnen så skulle det se ut så, men det finns fler saker som det är vanligare att man får de symptomen av än just det här.

Gustaf Svensson säger att asiatiska skalbaggar inte är något som hundägare behöver vara oroliga för.

– Det har jag ingen anledning än så länge att tro.

Djursidan och Direkt från hjärtat, som publicerat artikeln, drivs av samma personer som står bakom Viraltidag, Mumsigast.se och Mysigast.se. Sidorna står med på Viralgranskarens varningslista över sidor som sprider falska nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro