ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Ica vill inte skicka en gåva till dig – så avslöjar du sms-bedragarna

Johan Wikén · 8 Nov 2018
Uppdaterad 8 Nov 2018
Tänk till innan du klickar på en okänd länk.

Tänk till innan du klickar på en okänd länk. Foto: Skärmdump


En ny våg av bluff-sms har skickats ut till svenskar den senaste tiden. Syftet är att blåsa dig på pengar. Meddelandena ser ut att komma från storföretag som Ica, SAS, SF bio och Coop – men det stämmer inte. Här är bedragarnas knep för att lura dig.

klar

Artikellänk är kopierad

”ICA firar födelsedag och vill därför skicka en gåva till dig! Erbjudandet upphör idag. Klicka här: (länk)”

Sms:en som ser ut att komma från Ica har skickats ut till ett stort antal svenskar den senaste tiden. Och det är inte bara Ica som är drabbat. Sms med snarlika formuleringar har även skickats ut i bland andra SAS, SF bios (numera Filmstaden) och Coops namn. Alla har de varnat för bedrägerierna i sina egna kanaler.

Bedragarnas metod är välkänd. Med ett erbjudande om en gåva lockas du att klicka på en länk i sms:et.

Så gick det när vi klickade

Viralgranskaren testade att klicka på länken i Ica-bluffen. Vi slussades vidare till en sajt med Icas logotyp och färger. Väl där uppmanades vi att delta i en födelsedagstävling genom att klicka på olika paket.

På tredje försöket fick vi veta att vi hade vunnit ett presentkort värt 200 kronor på Ica. Allt vi behövde göra för att ta del av vinsten var att fylla i leveransinformation och betala en fraktavgift på några kronor.

Men det är där det gäller att vara uppmärksam. Längst ner på sidan, i det finstilta, står det nämligen att du binder upp dig på ett abonnemang med en månadsavgift på 799 kronor som automatiskt dras från ditt konto. Det står även att tävlingen inte arrangeras av Ica.

Så här såg det ut när vi hade klickat på rätt paket. Men längre ner på sidan dolde sig en hake.
Så här såg det ut när vi hade klickat på rätt paket. Men längre ner på sidan dolde sig en hake.

Gemensamt för de olika versionerna av sms:en är att de ser ut att komma från det aktuella företaget. Det vill säga att det står exempelvis Ica i avsändarfältet.

Hur gör bedragarna det?

– Det kan vem som helst göra. Det finns massvis med sådana tjänster som enkelt går att hitta på nätet, säger it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter.

Svenska telefonnummer köps på dark web

Medan vissa tjänster ställer vissa krav på de som vill skicka mass-sms är andra helt fria från krav. Det är då möjligt att skriva vad som helst i avsändarfältet och skicka till vilket nummer som helst.

Utöver abonnemangsbluffar, finns det andra faror med att klicka på länkarna?

– Det kan så klart finnas skadlig kod. Men det är nog inte så vanligt i den här typen av sms, det finns andra sätt för att sprida skadlig kod, säger Jakob Schlyter.

Så här ser en av sms-tjänsterna ut, du kan enkelt skicka meddelande i vilket namn du vill.
Så här ser en av sms-tjänsterna ut, du kan enkelt skicka meddelande i vilket namn du vill.

Var får bedragarna alla svenska nummer ifrån?

– Dels kan man ju tänka sig att de bara skickar runt på chans och hoppas på att få träff. Men de kan också ha köpt uppgifterna på svarta marknaden.

Med svarta marknaden syftar han på dark web, den mytomspunna anonyma delen av internet där kriminaliteten frodas.

– Där kan det säljas personuppgifter från olika intrång, exempelvis telefonnummer.

Om du har fått en länk skickad till dig ska du alltid tänka till innan du klickar på den. Är du det minsta tveksam på avsändaren så ring upp och kolla om de verkligen är det aktuella företaget som står bakom meddelandet.

– Om du får ett sms eller mejl från din bank kan du aldrig vara säker på att det kommer från din bank, säger Jakob Schlyter.

Vill du lära dig mer om hur du avslöjar en blufftävling? Då kan du läsa den här artikeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro