ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Ikea har inte gjort en regnbågskudde som heter Putin

Aron Andersson · 22 Mar 2015
Uppdaterad 13 Dec 2016

Foto: Reddit / Montage


Ikea hyllas för sin ryska prideprotest – en regnbågsfärgad kudde med samma namn som landets president: Putin. Problemet är att någon kudde med det namnet aldrig sålts på Ikea.

klar

Artikellänk är kopierad

Det ser ut som den perfekta protesten. På en hylla i Ikeabutiken ligger den regnbågsfärgade kudden. Namnet: Putin.

Ryssland har fått hård kritik för sina kontroversiella antigaylagar som förbjuder propaganda för ”icke-traditionella sexuella relationer”. En uppmärksammad protest kom från svenska höjdhopparen Emma Green, som målade sina naglar i regnbågens färger under VM i Moskva 2013.

Omvärlden har fördömt lagarna och den svenska friidrottsprotesten hyllades av många. Nu är det Putin-kuddens tur. På Twitter är det flera som delat bilden på kudden och uttryckt sig positivt om Ikeas ”protest”.

”Ikea döpte sitt nya regnbågskuddfodral Putin. Fantastiskt”, skriver en twittrare.

”Putin kuddfodral! Snyggt Ikea!!”, skriver en annan.

Bilden ser ut att ha delats första gången på Reddit på lördagen. Där har den fått över 70 000 visningar. Den har fått vidare spridning på Twitter.

Men var säljer Ikea kudden egentligen? En enkel sökning på ”Putin” på Ikeas hemsida ger inga träffar. En sökning på ”kuddfodral” ger 166 produktträffar, men inget som direkt liknar regnbågskudden på bilden.

Twittraren Nils Gustafsson har agerat helt rätt, varit något skeptisk till bilden, och genomfört lite föredömligt detektivarbete. Han hittar följande kudde på Pinterest:

Det förefaller vara regnbågskudden på bilden. Men enligt personen som sett den på Ikeas sajt, och här ovan sparat den på sitt Pinterestkonto, heter den inte Putin, utan SKARUM.

Efter lite vidare sökningar på nätet ser samma kudde ut att dyka upp, på Ikeas sajt dessutom. På undersajten ”Livet hemma” tipsas kunderna om att dekorera inför julen, i ett inlägg från den 23 december 2013. På en av bilderna i inlägget ligger regnbågskudden på en bänk i höger sida av bild. Under bilden står det vilka produkter som förekommer på bilden. Kuddfodralet heter Skarum.

Den som försöker klicka sig vidare, eller söka på ”Skarum” får dock inga träffar, så kanske har kudden tagits ur sortimentet.

Viralgranskaren söker Ikea och frågar om kudden Putin och om kudden Skarum och presstjänsten lovar att återkomma. I väntan på det kan vi kika på hur Ikea tidigare förhållit sig till Rysslands antihomolagar.

För bara någon vecka sedan, i mitten av mars, stod det klart att möbeljätten stänger sitt nätmagasin Ikea Family Live i Ryssland, just på grund av att innehållet kan bryta mot Rysslands antigaylagar.

”När vi gör affärer, tar vi hänsyn till lagarna i de länder vi arbetar i, och för att undvika överträdelser har vi beslutat att sluta publicera magasinet i Ryssland”, skrev Ikea då i ett uttalande, enligt TT.

Redan 2013 tog Ikea bort en artikel som handlade om ett lesbiskt par i den ryska utgåvan av tidningen. Någon tydlig protest mot Rysslands lagar är åtminstone inte detta exempel på.

Till slut ringer Ikea tillbaka.

– Jo, vad var det du ville veta, frågar möbeljättens pressansvariga Anna Pilkrona Godden.

Säljer Ikea eller har Ikea sålt en regnbågskudde som heter Putin?

– Nej, det har vi inte gjort.

Vet du om Ikea sålt en kudde som heter Skarum?

– Nej, jag har faktiskt ingen aning.

Viralgranskaren redogör för de bilder och inlägg vi hittat om kudden Skarum och frågar om det är sannolikt att det handlar om samma kudde.

– Det kan säkert vara så att det funnits en kudde som heter Skarum, men jag kan inte kommentera om de hör ihop. Däremot kan jag säga att det är viktigt för oss att alla på Ikea ska kunna vara sig själva. Vi har nyligen bildat en arbetsgrupp som ska säkra hbtq-personers rättigheter och där finns en projektledare som ska se till att medarbetare känner sig värderade och uppskattade för den de är.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro