ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Ilhan Omar röstade inte emot lagförslag mot könsstympning

Åsa Larsson · 10 Nov 2018
Uppdaterad 10 Nov 2018

Felaktiga uppgifter om en av de två första muslimska kvinnorna i USA:s kongress har fått spridning i Sverige genom bland annat den högerextrema tidningen Nya tider och Facebook-sidan Politikfakta.

klar

Artikellänk är kopierad

I det amerikanska mellanårsvalet valdes Rashida Tlaib och Ilhan Omar in som de första muslimska kvinnorna i kongressen. Nya tider uppmärksammar detta med artikeln ”Kandidat som försvarar könsstympning invald i den amerikanska kongressen”. Tidningen skriver att Ilhan Omar väckt uppseende då hon som en av fyra representanter i Minnesotas delstatskongress röstade emot ett lagförslag som skulle göra kvinnlig könsstympning olagligt i delstaten. Men det stämmer inte. Omar var inte en av de fyra som röstade mot förslaget.

Som källa anger Nya tider dagstidningen Star tribune i Minnesota. Star tribune har visserligen formulerat sig lite otydligt, de skriver: ”Lagförslaget vann stöd från alla utom fyra av husets 128 representanter som röstade, inklusive Ilhan Omar, landets första somali-amerikanska lagstiftare.” (På engelska: ”The bill won support from all but four of the 128 House members who voted, including Rep. Ilhan Omar, the country’s first Somali-American legislator.”)

Men när någonting är otydligt är det bra att kontrollera uppgifterna och hur rösterna föll finns på delstatshusets egen sida. Där framgår det att Omar inte var en av de fyra som röstade emot.

Det är även fel att lagförslaget skulle göra könsstympning förbjudet i Minnesota, det har varit förbjudet sedan 90-talet, enligt Star tribune. Det här lagförslaget handlar bland annat om föräldrars ansvar och huruvida man ska kunna ta barn från föräldrar som låter dem genomgå ingreppet, rapporterar tv-kanalen Fox.

När politikerna i Minnesotas representanthus diskuterade frågan inför omröstningen i maj 2017 tyckte Ilhan Omar att rättsväsendet borde ha använt sig av befintliga lagar för att straffa föräldrarna i två aktuella rättsfall i delstaten och ansåg att lagförslaget lagts fram mer för att skapa uppmärksamhet:

– Vad jag inte vill att vi gör är att skapa lagar för att vi vill hamna i media, sade hon.

Ilhan Omar röstade för skärpningarna och lagförslaget fortsatte sin väg genom det amerikanska lagstiftande systemet. Det har bland annat kritiserats för att straffen som föreslogs – mellan 5 och 20 år – var för stränga och olika intressegrupper varnade för oförutspådda konsekvenser, som exempelvis att föräldrar, nyanlända från länder där könsstympning är vanligt förekommande, undanhåller sina barn från vård och andra samhällstjänster och att barnen därmed blir ännu mer lidande.

Men att diskutera hur man bäst kommer åt problemet är inte att vara för könsstympning och Ilhan Omar var inte en av de fyra som röstade emot lagförslaget. Det har spridits en mängd rykten och påståenden om Omar som hon bland annat gått ut och bemött här.

Nya tiders artikel har fått spridning i Sverige och bland annat delats av Facebook-sidan Politikfakta där många uttrycker sig upprört, men några också ifrågasätter uppgifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro