ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inga belägg för att 5G-experiment låg bakom massdöd av fåglar

Johan Wikén · 14 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
I inlägget finns en video med stulna bilder till en pålagd röst.

I inlägget finns en video med stulna bilder till en pålagd röst. Foto: Skärmdump Facebook/Pixabay


Hundratals fåglar har hittats döda i en park i nederländska Haag. Nu sprids påståenden om att 5G-experiment skulle ligga bakom fågeldöden. Men det finns inga belägg för att det skulle vara sant.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hundratals av fåglar faller döda från himlen i Haag, Nederländerna, från 5G-experiment, för att se hur stor täckningen var, och om den nya trådlösa tekniken orsakade skada i lokalområdet”.

Så inleds inlägget som publicerades på Facebook den 7 december. Bakom inlägget står en användare som dagligen delar konspiratoriska påståenden. Viralgranskaren har tidigare skrivit om skräckpropaganda om aspartam och om felaktiga påståenden om havsnivån som har publicerats av användaren.

5G-kritisk man startade ryktet

Som källa anges konspirationssajten Sagacious news som i sin tur har hämtat sina uppgifter från konspirationsbloggen Health nut news.

Bloggen publicerade den 5 november ett inlägg där det påstods att hundratals fåglar hade dött i samband med ett 5G-experiment i Haag i slutet av oktober.

Originalkällan verkar vara en rad inlägg på Facebook av en man som ligger bakom flera 5G-kritiska konspirationssajter, enligt den amerikanska faktagranskaren Snopes.

Användaren bakom inlägget publicerar dagligen tveksamt material.
Användaren bakom inlägget publicerar dagligen tveksamt material.

Det stämmer att ett större antal fåglar har hittats döda i en park i Haag, men det finns inga belägg för att 5G-tester skulle ligga bakom det. Totalt sett handlar det om 337 döda fåglar mellan den 19 oktober och den 23 november. Det framgår av ett uttalande på Haags officiella sajt. De skriver att orsaken till fågeldöden inte har kunnat fastslås, men att varken bakterieinfektioner eller råttgift verkar ha haft något att göra med det.

Med anledning av ryktesspridningen på nätet skriver de även:

”Det skedde inga 5G-tester för ett nytt mobilnätverk runt Huygenspark. Det kan också uteslutas som orsak till dödfallen”.

På uppdrag av staden har ett veterinärmedicinskt laboratorium undersökt saken närmare. De hittade spår av gift från idegranar hos de döda fåglarna. Barrväxtens röda bär äts ofta av fåglar men brukar vanligtvis inte resultera i dödsfall.

De ska nu genomföra ytterligare undersökningar, svar väntas inom ett par veckor.

Massdöd av fåglar i Sverige skapade rykten

Det är inte alls ovanligt att massdöd av fåglar leder till mer eller mindre urspårade konspirationsteorier, vilket BBC skrev om redan 2011. Så var även fallet när ett stort antal döda fåglar hittades i Falköping 2011 och utanför Örnsköldsvik 2017.

Gällande 5G-nät har tester utförts i många länder, däribland Nederländerna. Enligt Snopes genomfördes ett sådant test ett par kilometer ifrån parken där fågeldöden inträffade. Men det var redan den 28 juni, alltså nästan fyra månader innan de döda fåglarna upptäcktes.

– Även om fåglarna skulle ha exponerats för 5G så är det väldigt osannolikt att det skulle kunna orsaka dödlighet, säger Eric van Rongen, ordförande för Internationella strålskyddskommissionen för icke-joniserande strålning, till Snopes.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro