ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inga bevis för att du kan motverka hjärtinfarkt genom att hosta

Johan Wikén · 17 Sep 2018
Uppdaterad 18 Okt 2018
Ryktet har påståtts härstamma från ett amerikanska sjukhus. Men det aktuella sjukhuset förnekar detta.

Ryktet har påståtts härstamma från ett amerikanska sjukhus. Men det aktuella sjukhuset förnekar detta. Foto: Skärmdump Facebook


Enligt kedjebreven finns det en metod för att häva hjärtinfarkter som alla borde känna till: att hosta upprepade gånger. Gång på gång har specialister tillbakavisat ryktet – men det fortsätter att spridas.

klar

Artikellänk är kopierad

Knepet som påstås kunna rädda ditt liv vid en hjärtinfarkt sprids just nu i en rasande fart via kedjebrev på Facebook. Det handlar om att du ska hosta kraftigt upprepade gånger.

”Ta ett djupt andetag före varje hostning och hostan bör vara djup och långvarig, som när man hostar upp slem från botten av bröstet. Andning och hostning bör upprepas varannan sekund och pågå tills du kommer till sjukhuset eller tills hjärtat börjar slå normalt”, står det bland annat i en av texterna.

Alla uppmanas att dela vidare texten till tio personer för att rädda liv.

Men det finns inga bevis för att metoden skulle fungera. Så här står det i Vårdguidens artikel om hjärtinfarkter:

”Det cirkulerar en myt att det hjälper att hosta kraftfullt om du får en hjärtinfarkt. Det finns inga vetenskapliga belägg för att den metoden fungerar”.

På måndagsmorgonen delades kedjebrevet i snabb takt.
På måndagsmorgonen delades kedjebrevet i snabb takt.

Det är inte första gången kedjebreven har varit i omlopp, vilket Viralgranskaren har skrivit om tidigare. Redan 2006 spreds ett via mejl i Sverige, vilket resulterade i ett inslag i Vetenskapsradion i januari 2007. Hjärtspecialisten som intervjuades var tveksam till rådet men avrådde inte helt från att testa det om läget uppstod.

I november 2007 skrev Svenska dagbladet en artikel där en professor i kardiologi var betydligt mer kritisk och sa att det inte finns några som helst bevis för att hostningar skulle fungera.

– Det enda som gäller är att ringa 112, förklarade professorn.

LÄS MER
Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

Ryktet fick stor spridning på nytt 2013 och metoden dementerades i bland annat P4 Värmland och Västgöta-bladet.

– Det är direkt felaktigt och kan vara skadligt, sa en chef för akutvård och ambulans som menade att det absolut viktigaste att göra vid hjärtinfarkt är att ringa 112.

Det finns inte heller några nya kända rön om att hostmetoden skulle fungera. Det bekräftar Anette Nord, sjuksköterska och medicine doktor som jobbar för Svenska HLR-rådet.

– Det är ingenting som vi på Svenska HLR-rådet rekommenderar eller som stöds av någon forskning. Vid bröstsmärta som inte släpper inom ett par minuter eller annat tecken på hjärtinfarkt ring omedelbart 112, säger hon.

I väntan på ambulans har man möjlighet att få råd och instruktioner av larmoperatören.

– Då är man inte ensam. Hellre larma en gång för mycket än en gång för lite, säger Anette Nord.

Enligt tidiga versioner av ryktet skulle det härstamma från det amerikanska sjukhuset Rochester General Hospitals egen tidskrift. Men det har dementerats av sjukhuset och enligt amerikanska Snopes är det oklart hur sjukhusets namn blev en del av kedjebrevet.

En version av kedjebrevet som började spridas redan 2012.
En version av kedjebrevet som började spridas redan 2012.

Uppdatering 18 oktober 2018: 

Förtydligat att det rör sig om flera olika kedjebrev med samma påstående.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro