ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inga vithajar har siktats i svenska vatten

Jack Werner · 24 Jul 2014
Uppdaterad 25 Jul 2014
Svensk Jakts artikel samt en tvättäkta – men inte svensk – vithaj.

Svensk Jakts artikel samt en tvättäkta – men inte svensk – vithaj. Foto: Svenskjakt.se/CC Terry Goss


En satirisk debattartikel på tidskriften Svensk Jakts sajt har fått hundratals att oroa sig för sommarbaden. Till och med Havets hus i Lysekil har fått telefonsamtal från oroliga, som undrat om vithajar nu finns i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Norska Rovviltssupportens Bagdad Ole, centerpartistiska miljöministern Martin Tall samt Sture Mörth och Vituus Scharkum på Naturvårdsverket.

Det är några av de tjänstemän och makthavare som intervjuas i en debattartikel på tidskriften Svensk Jakts sajt, om det nya inslaget i svenska vatten: Vithajen. Vituus Scharkum på Naturvårdsverket är entusiastisk till nykomlingarna.

– Nu hoppas vi bara på att det blir tillräckligt många så att de kan hitta varandra och vi får föryngringar. Målet är vi ska ett vithajsbestånd som sträcker sig från norska gränsen till Gävlebukten, säger han till Svensk Jakt.

Eller?

Nej, debattartikeln på Svensk Jakt är – såsom tydligt markerats längst ned vid textens byline –naturligtvis satir. Den anspelar i själva verket på svenska samhällsinstitutioners enligt debattören alldeles för blåögda syn på vargfrågan. Men många av de 9 000 personerna som interagerat med artikeln på Facebook tycks ha tagit den på allvar.

”Skrämmande...”, skriven en kvinna i Lysekil.

”Sitter en Eu-kommissionär och tycker att fiskodlarna ska sadla om och börja med hajturism, seröst!!!??? Målet är dessutom att få ett hajbestånd som sträcker sig från norska gränsen till Gävlebukten???”, skriver en annan.

”De e ju DE jag alltid sagt, men har nån trott mig?? NÄÄÄÄ. Tacka vetja våra sjöar...”, slår en kvinna i Göteborg fast.

Av de drygt hundra personer som delat artikeln offentligt – det vill säga så att man inte behöver vara vän med dem för att se delningen – verkar ungefär var tredje person ta artikeln mer eller mindre på allvar. Dess satiriska underton har helt tydligt gått fram bara i undantagsfall.

Martin Källberg är chefredaktör på Svensk Jakt, och han har under dagen förstått hur artikeln börjat spridas. Därför har han beslutat om att lägga till ytterligare en disclaimer, för att understryka att artikeln är satirisk.

– Det har kommit in en del frågor till oss, och några mer eller mindre glada eller upprörda reaktioner. Det är folk som har tolkat den bokstavligt, och som har haft synpunkter på den. När vi lade ut den tyckte vi det var tydligt att den var satirisk – miljöminister Tall och Naturvårdsverkets Mörth och sådär – men uppenbarligen läser alla inte på samma sätt som jag gör, säger han.

Med sina över 9 000 interaktioner på Facebook har artikeln fått mer spridning än vad som är vanligt för Svensk Jakts artiklar, och då nått nya läsare. Martin Källberg tror att detta är varför den tagits på allvar av somliga.  

– Folk läser ju inte så noggrant, det kan man konstatera. Men det är väl bättre att vara självkritisk, och säga att man kanske måste vara ännu mer noggrann med att märka upp det som satir, trots att en del av humorn försvinner. Lite av poängen med satir går ju förlorad om man är övertydlig med att det är satir.

Martin Källberg berättar att skribenten bakom debattartikeln, Björn Isaksson, blivit kontaktad av personer på Havets hus i Lysekil efter att oroliga personer ringt dit och frågat om vithajarna. Detta bekräftas av Maria Jämting, VD för Havets hus.

– Vi hade det uppe det för diskussion i morse. Vi har fått ett samtal, och då tog en medarbetare upp frågan och letade runt och hittade källan. Så det är ingen stor oro, säger hon.

Oron som debattartikeln väckt kan förklaras genom att vithajar i svenska vatten varit på tapeten tidigare under sommaren och våren. Flera svenska tidningar uppmärksammade i juni danska MetroXpress intervju med Lars Olsen, avdelningschef på akvariet Den blå planet vid Kastrup. Det är en bara en tidsfråga innan någon ser en vithaj vid danska kusten, sade han då.

Men än så länge har det alltså inte setts någon vithaj i svenska vatten. Och framöver kommer Martin Källberg på Svensk Jakt fortsätta bedöma satiriska artiklar som han bedömt den här: Från fall till fall.

– Det är inte ofta vi in sådana, men vi tyckte att den här var rolig och gjorde en bra poäng. Och bevisligen kan man ju säga att poängen var ju lite för bra, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro