ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, ingen har sett ungdomar klippa av andungars fötter” i Sala

Jack Werner · 4 Jun 2014
Uppdaterad 4 Jun 2014
Nej, ingen har sett ungdomar "klippa av andungars fötter" i Sala

Nej, ingen har sett ungdomar "klippa av andungars fötter" i Sala


Ryktet har fått över 6 000 delningar på Facebook, men visar sig vara baserat på tredjehandsuppgifter och polisen tänker inte inleda någon förundersökning. Viralgranskaren undersöker en välspridd Facebookstatus – och hittar ingenting.

klar

Artikellänk är kopierad

För några dagar sedan kom en äldre man på fyra mörka ungdomar runt 20 års åldern med att klippa/skära av helt nykläckta andungar deras fötter ev även annat våld mot dom vid Salas dammar. Även en kvinna anlände till platsen

Den äldre mannen ca 70-75 år blev knuffad och väldigt rädd och skärrad. Kvinnan fick i första hand trösta och hjälpa honom. Medans dessa fyra vidriga svin la benen på ryggen och lämnade platsen.

Vilka ynkryggar ni är.”

Så lyder en status på Facebook, som sedan den första juni fått över 6 000 delningar. Bland de upprörda svenskar som delat vidare statusen återfinns kommentarer som ”straffen borde vara kölhalning och stegling av dessa idioter” och ”ta med en yxa och ta nedanför knäna på de fyra yngre gärningsmännen”.

Jag ber er som är ute och går vid dammarna att vara uppmärksamma. Enligt kvinnan på 11414 får ni ringa 112 direkt om det skulle hända igen”, skriver kvinnan bakom statusen och lovar att själv befinna sig vid dammarna för att vakta.

Med bara drygt 20 000 invånare är Sala en ganska liten kommun, och händelsen tycks ha engagerat många i trakten. Men den som söker sig till storyns kärna stöter snabbt på frågetecken. På lokaltidningen Sala Allehanda fick man tips om händelsen redan i fredags, och har under helgen kollat av med polisen kontinuerligt. Utan resultat.

– Vi har efterlyst vittnen ganska aktivt sedan i måndags, men inte fått någon respons som fört historien framåt i överhuvudtaget, säger tidningens nyhetschef Helena Grahn.

– De som trott sig veta något har inte hört av sig, och de vi faktiskt har pratat med har ifrågasatt sanningshalten i det.

På onsdagsmorgonen publicerade Sala Allehanda en artikel om händelsen, där det framgick att polisen nu söker ögonvittnen.

Polisen i Sala fick på tisdagsförmiddagen in en polisanmälan i fallet, och den gjordes av samma kvinna som skrev statusen med över 6 000 delningar. Men hon har inte själv sett händelsen, utan pratat med en kvinna som sade sig ha pratat med en äldre man. Han skulle i sin tur vara händelsens enda ögonvittne. Och honom har ingen lyckats få tag på.

– Vi har inget konkret att gå på. Ingen har sett någon död andunge eller något annat för den delen, säger Peter Danielsson, förundersökningsledare och biträdande chef på utredningssektionen i Sala.

– Så vi har beslutat att inte inleda förundersökning.

Viralgranskaren kan alltså konstatera att inget vittne finns, och att de uppgifter som fått spridning är tredjehandsuppgifter. Därför sätter vi ”Falsk”-stämpel på detta rykte. Om polisen i Sala, eller Sala Allehanda, skulle hitta ögonvittnen framöver kommer vi naturligtvis återkomma till ämnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro