ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

Joel Linde · 19 Sep 2015
Uppdaterad 19 Sep 2015
Artikeln är helt och hållet påhittad.

Artikeln är helt och hållet påhittad. Foto: Skärmdump/Vindögat


En artikel om hur flyktingar och tiggare har varit i ett stort slagsmål i Malmö har spridits friskt de senaste dagarna, och Viralgranskaren har fått flera tips om den. Nu kan vi slå fast att artikeln är helt och hållet påhittad.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Google
Foto: Google

På torsdagen den 17 september började en artikel med rubriken ”Stort slagsmål har brutit ut mellan flyktingarna och tiggarna på Malmö central” att spridas, och i skrivande stund har den över 3 600 delningar, och över 200 kommentarer. Stämningen har blivit väldigt hätsk.

”Jag har en enkel lösning på problemet med dessa mäniskor inför en lag. gör en hitkommande icke svensk medborgare minsta lilla brottsligt enligt svensk lag anhåll skicka iväg till ursprungsland oavsett om dom riskerar att bli dödade i hemlandet”, skriver en person vars kommentar har gillats nästan 150 gånger.

I artikeln står det att minst 200 personer var involverade i ett våldsamt bråk och att polisen till slut ska ha avvärjt bråket genom att ställa sig emellan de två stridande ”gängen”.

Men polisen i Malmö tycks inte känna till det storbråk som ska ha brutit ut mitt i staden på torsdagen. Efter att ha kollat igenom alla händelserapporter och anmälningar under torsdagskvällen – då händelsen ska ha ägt rum – fanns inga uppgifter om mycket mer än en mobiltelefonstöld i centrala Malmö.

– Förutsatt att tid, datum och plats är korrekt så hittar jag ingenting. Hade 200 personer varit i bråk så hade vi skickat rätt så mycket resurser och då hade det absolut gett avtryck. I vilket fall som helst så har inte polisen varit där, säger Calle Persson, presstalesman vid Malmöpolisen.

Och bilden som används i artikeln torde också väcka misstankar. Centralt i den lågupplösta bilden skymtas en grekisk flagga, och en bildgoogling ger snabbt information om att bilden är tagen i Aten i juni 2011, då upplopp härjade i Grekland.

I artikeln har en professor Kjell Critik vid Lidköpings universitet uttalat sig om händelsen, men varken professorn med det passande namnet eller det universitetet existerar.

Listan kan göras lång på saker som inte stämmer i artikeln, och det är inte heller så konstigt. Den är publicerad på sajten Nya Vindögat som är en känd satirsajt, som drivs av samma person som ligger bakom satirsajten Storkens nyheter. Alltså är ingenting av det som publiceras där sant, vilket Viralgranskaren har skrivit om flera gånger tidigare.

LÄS MER
Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro