ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inget tyder på att AFA ska riva Karl XII-statyn i Stockholm

Hugo Ewald · 25 Aug 2017
Uppdaterad 27 Aug 2017
Artikeln har sedan dess fått spridning i stora Facebookgrupper som "Stå upp för Sverige" och "Stoppa maktmissbruket".

Artikeln har sedan dess fått spridning i stora Facebookgrupper som "Stå upp för Sverige" och "Stoppa maktmissbruket". Foto: Skärmdump/Metro


Under tisdagen publicerade ett konto som påstods tillhöra den vänsterextrema rörelsen AFA ett inlägg på Flashback där man påstod att AFA skulle riva Karl XII-statyn vid Kungsträdgården under lördagen. Någonting som sedan spridits av viralsajten Wzup. Men både AFA och de påstådda stödorganisationerna som nämns i inlägget nekar till att så skulle vara fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

”På lördag händer det – Karl XII-statyn ska ner!”. Så lyder rubriken till ett inlägg på Flashback forum som publicerades under måndagen av en nystartad användare med namnet ”AntifaGBG”.

”På lördag är det alltså dags. Antifa kommer att manifestera mot Karl den Tolftes staty på Karl den tolftes torg. Syftet är att riva statyn. Antifa kommer att få stöd av Linje 17, Ingen människa är illegal, Streetgäris och eventuellt kommer artister från Stockholms förorter. Antifa har bjudit in Ordfront för att göra reportage.”, skriver personen i inlägget.

Samma konto publicerade bara några dagar innan ett nu borttaget inlägg om att ”AFA ska skydda Göteborg” under bokmässan i september. Detta skulle enligt kontot ske tillsammans med We are Dalarna och Sveriges unga muslimer samt bandet ”The one ass från Motala”, som inte nämns någonstans på internet förutom i Flashbackinlägget. We are Dalarna nekar till att något sådant skulle vara planerat.

”Vi roas mycket av tilltaget som visar hur den rasistiska radikalnationalistiska psykologin fungerar, men har överhuvudtaget ingenting med det att göra.”, skriver man i ett mail till Viralgranskaren.

Inlägget kom sedermera att plockas upp av viralsajten Wzup, som Viralgranskaren tidigare uppmärksammat. Wzup beskrev inlägget som följande: ”Den senaste trenden från USA är här! Iallafall om man ska tro användaren AntifaGBG på Flashback”. Artikeln har sedan dess fått spridning i stora Facebookgrupper som ”Stå upp för Sverige” och ”Stoppa maktmissbruket”.

”Så djävla anti-antirasistiska de är så får de hitlerjugend att framstå som scoutrörelsen… Ja just det, det var ju därifrån de kom.”, skriver en privatperson i ett inlägg i ”Stoppa maktmissbruket”. ”KarlXII staty skall attackeras, droppen som kommer får bägaren att rinna över rejält.”, skriver ett annat konto i ett inlägg i ”Stå upp för Sverige” som fått hundratals interaktioner.

En diskussion om värdet av kontroversiella men historiska statyer har förekommit i framför allt USA de senaste veckorna. Den högerextrema demonstrationen United the right som ägde rum i Charlottesville och ledde till tre personers död den 11 augusti organiserades ursprungligen med målet att hindra en staty som föreställde sydstatsgeneralen Robert E. Lee från att flyttas, och demonstranter rev ner ett sydstatsmonument i North Carolina den 14 augusti. Den 17 augusti ställde Jens Liljestrand i Expressenfrågan varför så få ”orkar protestera mot blodbesudla ikoner”.

Men finns det någon sanning i påståendet att den vänsterextrema organisationen AFA, tillsammans med organisationer som Ingen människa är illegal, skulle planera att riva Karl XII-statyn? Nej, inte förutom ett enskilt Flashbackinlägg.

”Vi använder inte Flashback för att kommunicera utåt om aktiviteter eller dyl utan våra egna kanaler, som hemsidan eller vår Twitter.”, skriver AFA Stockholm till Viralgranskaren på Twitter och fortsätter.

”Hade vi planerat något sådant hade vi inte gått ut med det på Flashback, om vi nu gått ut med det alls. [Så det är] alltså falskt.”

Inte heller Ingen människa är illegal eller Streetgäris har hört något om någon sådan manifestation och planerar inte att medverka i en sådan.

”Verkar vara ett troll med livlig fantasi som skrivit.”, skriver Ingen människa är illegal till Viralgranskaren i ett meddelande på Facebook.

Wzup har tidigare uppmärksammats av Viralgranskaren efter att sajten spridit en missvisande bild på en påstådd påsklunch på ett äldreboende.

Viralgranskaren har sökt Flashbackkontot ”AntifaGBG” och mannen som driver Wzup.nu.

Artikeln har uppdaterats med en kommentar från We are Dalarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro