ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inget vikingaskepp har hittats vid Mississippifloden

Jack Werner · 15 Aug 2014
Uppdaterad 15 Aug 2014
World Daily News Reports artikel, och som den ser ut när den delas på Facebook.

World Daily News Reports artikel, och som den ser ut när den delas på Facebook.


World Daily News Report har slagit till igen, och skrivit en fullständigt fejkad artikel om att ett vikingaskepp ska ha hittats vid Mississippi. Artikeln har fått över 90 000 interaktioner på Facebook – men innehåller inte en sann bokstav.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskarens egen Lex Luthor, sajten World Daily News Report, har slagit till igen. Satirsajten som inte är så värst bra på att markera sina artiklar som satir publicerade den 13 augusti en artikel om att ett vikingaskepp ska ha hittats nära Mississippifloden i Tennessee, USA.

"Ett team med arkeologer från University of Memphis kallades snabbt till platsen, och kunde bekräfta att skeppsvraket med stor sannolikhet var en knarr från vikingatiden. Detta antyder att det nordiska folket kom mycket längre i sin utforskan av Amerika än som tidigare har varit känt", skriver sajten.

Men nyheten återfinns bara på World Daily News Report, en sajt vi satt upp på vår varningslista eftersom vi tidigare kunnat beslå den med lögner om hunnen Attillas grav. Det är ett tydligt tecken på fuffens. Ni behöver dock inte lita på oss – det räcker med att inspektera bilderna sajten använder i sin artikel för att inse att artikeln bara är tomma ord.

En sägs föreställa det vikingaskepp som ska ha hittats. Men den kommer i själva verket från en utgrävning i Danmark.

En annan sägs föreställa det vikingasvärd som ska ha hittats i vraket. Men den kommer i själva verket från en begravningsplats i Storbritannien.

En tredje sägs föreställa den professor, en herr James Milbury, som ska leda utgrävningen vid Mississippi. Men han heter i själva verket Nicola Marchetti, och är en italiensk professor i ingenjörsvetenskap vid Trinity College i Dublin. En "professor James Milbury" finns inte i överhuvudtaget bland Googles sökresultat – frånsett i just World Daily News Reports artikel.

Kort och gott: Lita aldrig på en nyhetsartikel från World Daily News Report. Inte i dag, och inte någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro