ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, inlägg om Valmyndighetens sajtkrasch bevisar inte valfusk

Johan Wikén · 11 Sep 2018
Uppdaterad 11 Sep 2018
Bilden påstås bevisa valfusk, men diagrammet i vänstra hörnet är en gammal skärmdump.

Bilden påstås bevisa valfusk, men diagrammet i vänstra hörnet är en gammal skärmdump. Foto: Skärmdump Facebook


Valmyndighetens sajt var onåbar under stora delar av valdagen. I sociala medier sprids rykten om att det skulle vara ett knep för att manipulera resultatet. Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

De som ville följa rösträkningen på Valmyndighetens sajt under söndagskvällen möttes av texten ”Val.se fungerar inte just nu”. Webbplatsen var onåbar under en lång tid.

I sociala medier sprids flera inlägg med påståenden om att det skulle vara en metod för att manipulera valresultatet.

Bland annat delas en bild som påstås visa att Sverigedemokraterna låg på 27,4 procent innan Val.se kraschade. Därefter ska resultatet ha justerats till SVT:s verktyg så att SD fick betydligt lägre siffror, enligt inlägget.

Diagrammet i vänstra hörnet är från Sentios augustimätning 2017.
Diagrammet i vänstra hörnet är från Sentios augustimätning 2017.

Men det första diagrammet, där SD ligger på 27,4 procent, kommer inte från Valmyndighetens sida. Det är en skärmdump från sajten Avpixlat, som senare blev Samhällsnytt, och visar en opinionsmätning från augusti 2017 gjord av Sentio.

Ett annat inlägg såg ut så här:

Flera inlägg liknande detta har spridits de senaste dagarna.
Flera inlägg liknande detta har spridits de senaste dagarna.

Val.se gick ned vid ungefär 20.30-tiden, enligt Valmyndigheten. Färre än 300 av de 6004 distrikten hade då räknats. Det är korrekt att Sverigedemokraternas resultat var högre tidigt under söndagskvällen. De låg på runt 20 procent fram till halv tio när ungefär 500 distrikt var räknade, enligt DN:s faktagranskning. Det var också först vid den tiden som Miljöpartiet gick över fyraprocentsspärren.

LÄS MER
Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

Men att rösträkningen skulle ha upphört eller manipulerats under tiden Val.se låg nere stämmer inte. Rösträkningen redovisades i realtid på en rad andra sajter med siffror som hämtades från Valmyndighetens databas. Bland annat på SVT, DN, Aftonbladet och Sveriges radio.

”Händelsen var isolerad till webbplatsen och påverkade inte länsstyrelsernas inregistrering av valresultaten eller Valmyndighetens löpande rapportering av valresultatet till media”, skriver Valmyndigheten på sin nu fungerande sajt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro