ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Instagram kommer inte nollställa ditt konto efter årsskiftet

Åsa Larsson · 22 Dec 2014
Uppdaterad 22 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

I efterdyningarna av den stora utrensningen på Instagram förra veckan passar nu bluffmakare på att bidra med lite extra oro – men gå inte på det.

Från Instagram-konton som @ig.reset och @officialreset2k15 sprids falska uppgifter om att Instagram ska starta om alla användares konton vid årsskiftet. Kontona har tillsammans över 16 000 följare och pumpar ut budskap om att man ska gilla och sprida upplysningen för att "vara säker".

Meddelandet dyker upp via fler konton och under en mängd olika hashtaggar som exempelvis #instadontreset och #reset. 

Eftersom företaget Instagram inte nämner den här annalkande kontoapokalypsen i sina egna kanaler i sociala medier och det inte finns några andra källor till påståendet så finns dock ingen anledning till oro.

Kanske är det så att bluffmakarna bakom de falska kontona ser en chans i det lite oroliga klimat som nu råder på bildtjänsten efter veckans stora utrensningar – i USA dubbade till "Instagram Rapture" (ordet syftar till tillfället då Jesus kommer tillbaka och alla människor "rycks upp till skyarna" i kristen mytologi).

Instagram beslöt sig nämligen för att rensa ut alla spam- och fejkkonton – vilket ledde till att en del kändisar förlorade miljoner av följare. På ett dygn blev exempelvis Justin Bieber av med 3,5 miljoner följare, skriver tidningen Business insider. Rapparen Mase förlorade så många följare att han avslutade sitt konto i vredesmod.

På Instagrams webbsida och Twitter förklaras utförligt att man raderat konton som bryter mot bildtjänstens regler. Där står det dock inget om någon "omstart" vid nyår, vilket det borde göra om så var fallet.

Metro har sökt företrädare för Instagram.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro