ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, invandrare får inte högre pension än svenskfödda

Hugo Ewald · 3 Maj 2016
Uppdaterad 7 Dec 2017
Invandrare får i regel en mycket låg pension.

Invandrare får i regel en mycket låg pension. Foto: Metro/Alamy


På sociala medier hörs ofta påståenden om att invandrare kommer till Sverige och får en hög pension. Men personer som kommit till Sverige senare i livet får i regel en betydligt lägre pension än människor som är födda i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

På nätet sprids påståenden om att en nyhitkommen invandrare får full pension efter ett år medan många svenska pensionärer ligger under gränsen för fattigdom. Men det stämmer ställan. Den som kommer till Sverige sent i livet får det i regel väldigt knapert.

► LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

Det svenska pensionssystemet kan i vissa fall verka något krångligt, men fungerar enkelt beskrivet så här.

Den pension du kan få i Sverige är indelad i tre så kallade pelare: den allmänna pensionen som administreras via staten, tjänstepensionen som du kan få via ditt arbete och privat pension som du sparar ihop själv.

Den allmänna pensionen består i sin tur av ett antal delar: inkomstpension som du sparar ihop under ditt liv via pensionsavgiften, premiepension som också anhopas under din livstid men läggs i fonder. Dessa två summor är vad som man brukar räkna som allmän pension i Sverige.

Men vad händer om den pensionen är väldigt låg? Jo, då kan du ansöka om garantipension, som garanterar att ingen pensionär som är gift får mindre än 1,9 prisbasbelopp per år om man är gift eller 2,13 prisbasbelopp om man är ogift. 2016 var prisbasbeloppet 44 300 kronor, vilket innebär att att du garanteras runt 7 863 kronor före skatt som ogift pensionär och 7 014 kronor som gift pensionär varje månad.

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett ”hopkok”

Men för att du ska kunna få full garantipension måste du ha bott i Sverige i minst 40 år. Har du bott i Sverige under en kortare tid så blir garantipensionen mindre. Om du exempelvis har du bott i Sverige i 15 år får du 15 fyrtiodelar av en hel garantipension. Garantipension kan du få först om du går i pension vid 65 års ålder.

I vissa fall kan dock människor som fått uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande räkna med tiden från sitt hemland till garantipensionen. Det gäller dock inte till exempel anhöriginvandrare.

I vissa fall kan pensionärer som har låg eller ingen pension komma att få äldreförsörjningsstöd (ÄFS). Det stödet bekostas dock av statsbudgeten och inte pensionssystemet, och det är bara runt 19 000 personer som har ÄFS. Om fler personer skulle få ÄFS betyder alltså inte att pensionerna skulle bli lägre, då pengarna kommer från olika potter.

ÄFS kan du få oavsett om du har invandrat till Sverige eller inte. Äldreförsörjningsstödet är dock lågt, och består av en skälig levnadsnivå på 5 438 kronor i månaden och en skälig bostadsbostnad på maximalt 6 200 kronor.

Man kan alltså säga att personer som kommit till Sverige sent i livet i regel har en mycket lägre pension än människor som bott i Sverige och många har inte ens rätt till garantipension.

► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro