ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, isens utbredning i Arktis är inte tillbaka på samma nivå som 1979

Johan Wikén · 20 Nov 2018
Uppdaterad 20 Nov 2018
Det är oklart var satellitbilden för 2017 är hämtad ifrån.

Det är oklart var satellitbilden för 2017 är hämtad ifrån. Foto: Skärmdump Facebook


Bilden påstås bevisa att isens areal i Arktis är tillbaka på samma nivå som den var 1979. Men det är felaktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

De tre satellitbilderna ska visa isens utbredning vid Nordpolen vid tre olika år – 1979, 2012 och 2017. Påståendet som förs fram är att isarealen 2017 var tillbaka på samma nivå som 1979. Som källa anges den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa.

I november publicerades ett inlägg med bilden av en svensk användare på Facebook, hittills har inlägget samlat på sig över 1 200 delningar. Men bilden har delats vid flera tillfällen tidigare och cirkulerat på sociala medier i flera länder. Bland annat i Norge, vilket resulterade i en granskning av Faktisk.no.

Men bilden visar inte det som påstås.

Satellitbilderna avslöjar bluffen

Nasas sajt finns det ett verktyg som visar satellitbilder av Arktis från 1979 och framåt. Bilderna kommer från det datum under året då havsisens utbredning var som minst.

Tittar man på Nasas satellitbilder är det tydligt att istäckets areal var betydligt större 1979 än den var 2017.

Nasas satellitbilder från när havsisen var som minst åren 1979 respektive 2017. Källa: NASA Scientific Visualization Studio
Nasas satellitbilder från när havsisen var som minst åren 1979 respektive 2017. Källa: NASA Scientific Visualization Studio

Däremot var den som minst 2012.

Satellitbild från när isen var som minst 2012. Källa: NASA Scientific Visualization Studio
Satellitbild från när isen var som minst 2012. Källa: NASA Scientific Visualization Studio

Statistik från Nasa bekräftar att trenden har varit klart nedåtgående de senaste decennierna.

Grafen visar utbredningen av havsis i Arktis varje september sedan 1979. Källa: NSIDC/NASA
Grafen visar utbredningen av havsis i Arktis varje september sedan 1979. Källa: NSIDC/NASA

Även när det kommer till den tid på året när isen är som störst är trenden densamma, enligt Nasa.

Det är oklart vem som har skapat den spridda bilden, men den första publiceringen vi kan hitta kommer från ett amerikanskt Twitterkonto i juni 2017. De två satellitbilderna för 1979 och 2012 verkar vara korrekta och hämtade från Nasas verktyg. Men det är bilden för 2017 som inte visar vad som påstås.

Det är oklart var 2017-bilden är hämtad ifrån. Men vi hittar en mycket snarlik satellitbild som publicerades redan i april 2011 på sajten Live science, där står det att den visar istäcket sommaren 2010.

Professorn: ”Inga signaler på återhämtning”

När Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, får se den spridda bilden tycker hon att det är tydligt att det inte är en korrekt jämförelse. Dessutom tycker hon att det är viktigt att titta på trender över tid och inte fokusera på enskilda år.

– Det är en minskande ismassa och isareal i Arktis, det har man sett. Sedan finns det variationer år för år. Man kan aldrig dra slutsatser från ett enstaka år i de här sammanhangen.

Varför tror du att bilder som denna sprids?

– Det kan vara ett pedagogiskt problem att medier och debattörer gärna fokuserar på enstaka händelser och förklarar allting oväntat som händer med klimatförändringar. Det kan ganska enkelt motbevisas med att det minsann var extremt för hundra år sedan också. Man måste alltid titta på långtidstrender när det handlar om klimat och klimatförändringar, säger Anna Rutgersson.

Finns det något som tyder på att isen vid Nordpolen håller på att återhämta sig?

– Inget år har varit så lågt som 2012. Men jag har inte sett några signaler som tyder på någon återhämtning, snarare tvärtom.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro