ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, islamister har inte stulit elva passagerarplan

Clara Guibourg · 4 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014

Att islamister stulit passagerarplan från Libyen har orsakat 9/11-skräck och blev omskrivet världen över. Men det är mycket som inte verkar stämma.

klar

Artikellänk är kopierad

Elva passagerarplan ska ha stulits från Tripolis internationella flygplats i somras, efter att islamistisk milis attackerat flygplatsen. Antiterrorism-experter uttalar sig i amerikanska medier om att en ny 9/11-attack kan vara annalkande, och oron stillas inte direkt av bilder som sprids på nätet, där islamister ses stå på flygplanstak och fira med eldvapen i händerna.

Uppgifterna är klart uppseendeväckande och har blivit omskrivna av medier världen över – så även av Metro. På sociala medier har artiklarna delats av tusentals personer. 

Men vid en närmare anblick är det mycket som inte stämmer med den här historien. Till att börja med tycks ingen sakna några plan.

Låt oss backa bandet lite. Sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011 har Tripolis internationella flygplats kontrollerats av milisgrupper från staden Zintan. I somras, under en våg av de värsta våldsamheterna landet sett på tre år, attackerade islamistisk milis från Misrata flygplatsen. Med start den 13 juli och en vecka framåt slogs grupperna för kontroll över flygplatsen, som sedan dess stått stängd och halvt sönderslagen. 

Stölden av de elva planen påstås ha skett en dryg månad senare, när milisgrupper återigen attackerade och tog över flygplatsen 23 augusti. På flygplatsen stod passagerarplan samt några transportflyg när attackerna inleddes 13 juli. Passagerarplanen bestod av ett antal Airbus-modeller från Libyan Airlines och Afriqiyah Airways, samt tre Boeingplan från Buraq. 

De elva stulna planen påstås tillhöra Libyan Airlines och Afriqiyah Airways. Men bägge flygbolagen har direkt uppgett att inga plan saknas från deras flottor. 

Inga av flygbolagen som påstås vara berörda av stölden är några luftens jättar. Afriqiyah Airways har totalt elva plan i sin flotta och Libyan Airlines 14. Om uppgifterna om att elva flygplan saknades stämde skulle det alltså betyda att båda bolagens flottor halverats. 

Aviation Safety Network och NYC Aviation har båda försökt reda ut vilka plan det skulle vara som försvunnit efter slaget. Båda kommer fram till att inga flygplan saknas, utan tvärtom att planen som fanns på Tripolis flygplats i dag är antingen förstörda eller skadade. Det skriver även Bloomberg, som rapporterar att 21 flygplan till ett värde av 2 miljarder dollar skadats.

Amerikanska utrikesdepartementet har heller inte velat kommentera uppgifterna om att några plan skulle saknas. Och USA:s nationella terroristrådgivare har inte höjt landets nationella säkerhetsnivå. Om du fortfarande inte känner dig övertygad ska dessutom både Libyens transportdepartement och milisgruppen som styr flygplatsen ha gått ut och dementerat att flygplan stulits.

Var kommer då uppgifterna från? Det är många medier som rapporterat om flygplansstölden, men alla refererar till samma ursprungsartikel. Och källorna i den är något tveksamma. Ursprunget tycks vara rykten som dök upp på nordafrikanska bloggar i början på augusti. 

I slutet på augusti plockades ryktena upp som fakta, då med ändrat datum för stölden, och fick spridning genom en amerikansk tidning, Washington Times. Washington Times är en konservativ amerikansk tidning med starka kopplingar till Enighetskyrkan, på svenska även kallad Moonsekten. Den refererar i sin tur till Washington Free Beacon, som beskriver sig själv som en alternativ konservativ nyhetssajt som ”publicerar det som andra inte skriver om.” 

Så vad är det som egentligen hänt? Klart är att flygplatsen attackerats av milisgrupper 13 juli, och sedan en gång till 23 augusti, då kontrollen över flygplatsen bytte händer från en islamistisk milisgrupp till en annan.

Bilderna som sprids på sociala medier visar alltså milismän som firar att de intagit flygplatsen. Men de visar med all sannolikhet inte flygplanstjuvar. En väsentlig skillnad. 

Efter flygplanskapningarna 11 september 2001 är det självklart att man hajar till vid nyheten att flygplan stulits av islamister. Men vi har inte kunnat hitta något som tyder på att det faktiskt hänt. Däremot väldigt mycket på det inte är så.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro