ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Italien har inte utfärdat en resevarning för Sverige

Åsa Larsson · 5 Jan 2019
Uppdaterad 6 Jan 2019

Ett felaktigt påstående om Italien fick spridning på svenska sociala medier under helgerna.

klar

Artikellänk är kopierad

På julafton skrev sajten Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, att Italien utfärdat en resevarning för Sverige. Artikeln fick tusentals delningar på Facebook och bland annat spridning i gruppen Politikfakta. Där kommenterar många att de inte är förvånade och att det är en sorglig utveckling för Sverige. Men Italien har inte utfärdat någon resevarning för Sverige och uppgifterna som Samhällsnytt skriver om var inte de som Italien uppdaterade inför jul.

I kommentarsfälten påpekar en del personer att den gula triangel som syns över Sverige på bilden till Samhällsnytts artikel inte syns om man går in på den italienska myndighetssidan, och det gör den inte heller – längre. Den gula trianglen hamnar automatiskt på kartan när man uppdaterar informationen om ett land, meddelar en talesperson på det italienska utrikesdepartementet.

– Det har inte utfärdats någon resevarning, säger hon till Viralgranskaren.

I det här fallet har man uppdaterat texten om Sverige. På reserådssidan finns information om det allmänna läget i landet och hur det funkar med exempelvis sjukvård och visumregler. Sidan uppdateras när det behövs; i somras skrev man till exempel om skogsbränderna i Sverige.

Samhällsnytt fokuserar i sin artikel på fliken om säkerhet. Där skriver Italiens UD att det inte finns några särskilda allvarliga problem med den allmänna ordningen i Sverige, men däremot ökande problem med vapenvåld och gängkriminalitet. Det står även att ”fall av våld ökar i förorterna, även av sexuell art”. Det här är dock inte någon nytillkommen varning, utan har stått där sedan i våras.

Så här söker du bakåt i tiden

Om man använder sig av till exempel tjänsten Wayback machine för att se vad som stod på Italiens reserådssida tidigare så kan man se att samma formulering stod där i somras liksom i april. Men om man går tillbaka till början av april så saknas formuleringen om våld av sexuell art i förorterna, däremot står det om gängvåldet. Det är alltså inte så som man kan få intrycket av från Samhällsnytts rapportering att de här formuleringarna tillhör någon uppdatering som kom inför jul och nyår.

Viralgranskaren frågar talespersonen på italienska UD om detta och hon bekräftar att uppdateringen som gjordes före jul handlade om något annat.

– Vi gör många ändringar på våra sidor hela tiden.

Viralgranskaren frågar italienska UD om formuleringarna om brottsutvecklingen på deras reserådssida.

– Det är inte alarmerande och handlar inte om att avskräcka turister, utan handlar om statistik som samlats in av vår ambassad. Det tillhör vanligheterna att vi uppdaterar hemsidan på det sättet, säger talespersonen.

Förortsfråga?

Viralgranskaren frågar vidare vad man bygger påståendet om att ”våld av sexuell natur ökar i förorterna” på och hänvisas till den italienska ambassaden i Stockholm. De i sin tur hänvisar allmänt till Brottsförebyggande rådet (Brå) och dess hemsida.

– Vårt syfte är inte att gå in i detalj, säger en representant för den italienska ambassaden i Stockholm.

Men det är svårt att besvara frågan utan att gå in i detalj. Det finns svårigheter att jämföra statistik och sexualbrott omfattar en mängd brott, inte bara våldtäkt eller sexuella ofredanden. Det är oklart hur man ska tolka begreppet förorter och vilken tidsrymd det handlar om. Brå är ansvarigt för kriminalstatistik i Sverige och deras senaste statistik gäller för första halvåret av 2018. För resten av året kommer statistiken att komma 17 januari, meddelar Brå.

Polisens nationella kommunikationsavdelning säger så här: ”Det är svårt att kommentera något som vi inte riktigt vet vad det syftar till. Det vi kan säga är att antalet polisanmälda sexualbrott har ökat kontinuerligt de senaste decennierna och under de senaste fyra åren har även utsattheten för sexualbrott ökat enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Det finns dock flera faktorer som kan ha påverkat utvecklingen av de anmälda respektive självrapporterade brotten, som benägenheten att anmäla och rapportera om sexualbrott, lagstiftningens utformning och den faktiska utsattheten.”

DN:s Fakta i frågan gick igenom ett stort antal aspekter av sexualbrottsstatistiken i maj och Viralgranskaren har tidigare skrivit om problem med att jämföra våldtäktsstatistik internationellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro