ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Jimmie Åkesson ska inte avgå som partiledare

Hugo Ewald · 26 Okt 2015
Uppdaterad 6 Dec 2016

Foto: Skärmdump/Newsnet


En obskyr viralsajt påstod sig under måndagen ha källor på att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons skulle komma att avgå den 27 oktober. Mer artikeln är falsk, och till och med Jimmie Åkesson själv har dementerat påståendet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Sverigedemokraterna har idag kallat till ett extrainsatt styrelsemöte likt gårdagens, där 6 medlemmar ur partiet avstängdes med anknytning till det gamla ungdomspartiet SDU. Nu står det även klart att Jimmie Åkesson kommer att avgå med omedelbar verkan, enligt ett internmail som skickats ut till pressansvarige på Sverigedemokraterna.” Så inleds ett inlägg på en relativt obskyr viralsajt med namnet Newsnet.nuoch som fått flera tusen interaktioner på sociala medier sedan den publicerades.

Inlägget påstår sig ha ett internt mail där Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skriver att Jimmie Åkesson ska avgå. Men det finns flera anledningar som tyder på att så inte är fallet.

För det första har inte Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge mailadressen [email protected] utan [email protected], vilket följer strukturen hos alla andra anställda hos partiet.

► LÄS MER: Hans jobb är att avslöja den ryska propagandan

För det andra har skribenten till artikeln en bylinebild som egentligen föreställer skådespelaren och modellen Odette Annable.

För det tredje är det dessutom otroligt att en liten viralsajt skulle ha fått interna mail läckta till sig, men inte större etablerade medier.

Ryktesspridningen blev under kvällen så stor att Jimmie Åkesson själv fick gå ut och dementera ryktena.

”Vänner, jag kommer hädanefter att satsa helhjärtat på en ny karriär som lejontämjare. Resan till Botswana, där jag ska genomgå en femårig utbildning, är beställd. Har även letat fram min tropikhjälm i källaren. Wish me luck! /Jimmie

(Ja, detta är givetvis på skoj, precis som den länkade artikeln är rent påhitt.)”, skriver han på sin Facebooksida.

► LÄS MER: Nej, bilden visar inte en pojke som misshandlats för sina blåa ögon

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro