ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, jorden ser inte ut så här utan vatten

Hugo Ewald · 28 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015

Foto: Skärmdump/montage


En viral bild som spridits under den senaste veckan påstår sig visa hur jorden skulle sett ut utan vatten. Men bilden visar egentligen en visualisering av jordens gravitationsfält, och är alltså helt felaktig.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur jorden på riktigt ser ut utan vatten.
Hur jorden på riktigt ser ut utan vatten.Foto: USGS

"Jorden är inte rund. Här är jorden utan hav". Så lyder texten i en tweet som spridits av bland annat humorsajten 9gag och fått flera tusen retweets på Twitter. I tweeten medföljer en GIF som visar en snurrande jord som är är fylld med ojämnheter och är så långt väldigt långt från den runda jord vi föreställer oss.

Men bilden skildrar inte alls hur jorden ser ut utan hav, någonting som Twitterkontot @picpedant var snabb att uppmärksamma. Den ojämna snurrade globen är istället en visualisering av jordens så kallade geoid gjord i programvaran Matlab som används för tekniska och matematiska beräkningar. ► LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

En geoid är ett sätt att beskriva jordens graviationsfält. Jordens gravitation är nämligen inte helt jämn utan olika stark på olika platser eftersom jordens densitet inte är exakt lika över hela planeten.

Som Slate skriver kan en geoid också förstås som formen ett objekt skulle ha om den vore helt flytande, vilket alltså är den direkta motsatsen till vad konton som sprider bilden hävdar.

Så hur ser jorden ut utan vatten, på riktigt? United states geological survey (USGS), som ungefär motsvarar svenska Lantmäteriet, har gjort en visualisering som du kan se nedan. Den största vattensfären visar allt vatten på jorden. Den mindre allt sötvatten som finns på jorden och den minsta allt sötvatten som finns i jordens floder och sjöar.► LÄS MER: Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder"

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro