ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Kalle Anka kommer inte sluta sändas på julafton

Jack Werner · 18 Dec 2014
Uppdaterad 18 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

En ökänd satirsajt har slagit till igen – och lurat tusentals svenskar att det är sista julen för Kalle Anka. Till och med radiokanalen Rix FM gick på bluffen.

”Sveriges Television har beslutat att det populära Kalle Ankas Jul skall sändas för sista gången i år.” Så skriver en satirsajt i en text som, sedan den publicerades på onsdagen, har fått nästan 10 000 interaktioner på Facebook.

Enligt satirsajten ska det vara efter politiska påtryckningar från bland andra kristdemokraten Ebba Busch Thor som programmet dras in. Det påstås också att programmet ska ersättas av ”ett direktsänt välgörenhetsprogram från Storkyrkan i Stockholm”.

Sajten som publicerat texten, storkensnyheter.com, är en fullständigt ihopljugen satirsajt som flera gånger tidigare lurat svenskar med fejkade nyheter. Så även denna gång – på sin kundtjänstsajt har SVT dementerat ryktet om att Kalle Ankas jul skulle läggas ned.

”Nej, det stämmer inte, vi kommer visa Kalle länge till!”, skriver informatören ”Gittan” där som svar på en fråga om ryktet.

Men det hindrar inte hundratals personer från att på sociala medier ge uttryck för sin vrede mot bluffbeslutet.

”Nu har det gått alldeles för långt!! Snacka om att förstöra julen när SVT tar bort Kalle Ankas jul nästa år!!!”, skriver en person på Facebook.

”Är dom helt jävla rubbade?!?!?! Vad fan tänker dom med?!”, frågar sig en annan.

"Jaha så SVT ska sluta sända Kalles jul efter de här året...antar att dom inte vill ha tittare sin kanal ", tänker en tredje.

Även på Twitter har flera reagerat på ryktet – inte minst sedan det återrapporterades i radiokanalen Rix FM. Under morgonprogrammet med Benjamin "Benji" Nilsson hävdades det att Kalle Ankas jul skulle stoppas.

När Viralgranskaren når Alexandra Maric, programchef för Rix FM, ber hon att få undersöka vad som hänt och sedan återkomma. Hon ringer sedan upp och berättar att programledaren sett nyheten på Aftonbladet.

– Han hittade nyheten på Aftonbladet.se, som tog bort den jävligt kvickt. Då började han ana oråd, letade upp artikeln på Storken, och gjorde en dementi, säger Maric till Viralgranskaren.

Men på Aftonbladet känns man inte vid anklagelserna.

– Vi har inte skrivit om Kalle Anka på hela dagen överhuvudtaget, så det har de fått om bakfoten, säger Martin Schori som är tjänstgörande redaktör. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro