ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Kent Ekeroth vill inte förbjuda pepparsalami

Åsa Larsson, Hugo Ewald · 2 Feb 2016
Uppdaterad 27 Jun 2019

En svensk satirsida har väckt uppseende i sociala medier över det politiska fältet. Bland annat sprids påståendet att SD-politikern Kent Ekeroth vill införa ett totalförbud mot pepparsalami.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt fejkartikeln på Inzoomat.se har Sverigedemokraterna lämnat in en motion om skärpt regelverk för köttindustrin och ett totalförbud för pepparsalami.

"Pepparsalamin är osvensk till både utseende och smak, säger Kent Ekeroth till Inzoomat."

Men det finns ingen sådan motion, Instagram-kontot som artikeln hänvisar till finns inte och Inzoomat är helt uppenbart en satirsida. ►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige En del som kommenterade detta på nätet uppmärksammade detta – andra inte.

Ett tips, när man misstänker att en sajt är fejk, är att kolla på övriga artiklar och Inzoomat gör ingen besviken med rubriker som "Öresundsbron nedmonteras – skeppas till Nordkorea" och "Hon vill förbjuda Patrik", en artikel om en riksdagsmotion från en vänsterpartist om att förbjuda vissa mansnamn. (En snabb koll visar att varken riksdagsledamoten eller motionen existerar, och att bilden som påstås föreställa politikern kommer från en tjänst med modellbilder.)►Viralgranskarens varningslista – kolla om nyheten är fejk

– Det finns naturligtvis ingen substans i att vare sig Kent Ekeroth eller att någon annan inom partiet skulle ha lagt en motion om att förbjuda någon typ av mat, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraterna till Viralgranskaren.

– Dock kan satir, som det här uppenbarligen handlar om, vara ett sätt att medvetengöra samt öka det generella intresset för politiken i stort, vilket vi naturligtvis välkomnar, även om det kan vara så att vi inte alltid delar andemeningen i ett specifikt inslag eller artikel.

Viralgranskaren har sökt Kent Ekeroth samt personen eller personerna bakom sajten Inzoomat.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro