ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Khaleds kaviar ska inte ersätta Kalles kaviar

David Peterson · 4 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018
Inlägget sprids på sociala medier – användare hotar med bojkott.

Inlägget sprids på sociala medier – användare hotar med bojkott. Foto: Skärmklipp


Enligt ett inlägg som sprids på sociala medier kommer Kalles kaviar att bytas ut mot Khaleds kaviar. Det stämmer inte. "Vi har inga planer på att byta ut vare sig namnet på Kalles kaviar eller pojken på förpackningen", säger Cecilia Franck, presschef på Orkla Foods Sverige, som äger Kalles kaviar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det spridda inlägget visar en bild på två kaviartuber. Den ena tuben är den klassiska Kalles kaviar – den andra bär namnet Khaleds kaviar.

Inlägget har tydliga drag av satir, bland annat är kulturminister Alice Bah Kuhnkes namn felstavat i texten till bilderna.

”Senaste nytt i bananrepubliken Sverige! ”Sådana här bilder ger signaler som gör att rasismen frodas! Se bara, pojken är både vit och blond, nä det är verkligen dags att mångkulturen sätter sin prägel på kaviartuben” säger kulturminister Alice Bak Unke till Aftonbladet,” står det i inlägget som sprids tillsammans med bilderna.

Hotar med bojkott

Bland kommentarerna och delningarna finns det många som upprörs och bland annat hotar med bojkott av kaviaren. Men flera användare påpekar också att det troligtvis inte stämmer och att bilden cirkulerat flera gånger tidigare. Någon artikel om Khaleds kaviar har heller inte publicerats i Aftonbladet.

Ska inte bytas ut

, som äger varumärket Kalles kaviar, bekräftar för Viralgranskaren att Khaleds kaviar inte är ett aktuellt nytt produktnamn.Orkla Foods

– Vi har inga planer på att byta ut vare sig namnet på Kalles kaviar eller pojken på förpackningen. Kalle finns på riktigt, han heter Carl och är barnbarns barn till grundaren av Abba. Kalles kaviar är ett starkt svenskt varumärke med lång tradition som funnits sedan 1954. Kalles kommer alltid vara Kalles, men vi utesluter inte att vi i framtiden kommer använda förpackningen för att sprida de värderingar vi står för om allas lika värde och ett jämlikt samhälle utan rasism, sexism och homofobi, säger Cecilia Franck, presschef på Orkla Foods Sverige.

Bilden på Khaleds kaviar har cirkulerat på nätet sedan åtminstone 2011, ofta i satiriska blogginlägg.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro