ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, konstnär i New York säljer inte osynlig konst för miljonbelopp

Jack Werner · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014

Foto: Skärmdump CBC Radio


Lana Newstrom ska röna stor framgång i New York med sina osynliga konstverk, skriver kanadensiska CBC Radio. Hundratusentals personer har delat artikeln på sociala medier – men missat att den är satirisk.

klar

Artikellänk är kopierad

I en artikel som fått över 170 000 interaktioner på Facebook, och delats på Twitter drygt 2 300 gånger, berättas det om konstnären Lana Newstrom. Artikeln är publicerad av den kanadensiska radiokanalen CBC, och beskriver hur Newstrom fokuserar på att göra osynlig konst.

– Konst handlar om fantasi, och det är vad mina verk kräver av de som betraktar dem. Du måste kunna föreställa dig målningen eller skulpturen, säger Newstrom till CBC .

Med artikeln följer ett radioinslag där reportern reser till konstnärens tomma ateljé, och dessutom finns det en bild på personer som tittar på tomma, vita väggar på hennes vernissage. I inslaget pekar reportern på en särskild tom vägg och frågar om det alltså finns ett konstverk där.

– Oh ja, det där är förmodligen min egen personliga favorit, svarar Newstrom.

Newstroms agent, Paul Rooney, kallar henne för samtidens största konstnär.

– När hon beskriver det du inte kan se så förstår du varför hennes osynliga verk kan säljas för upp till en miljon dollar, säger han till CBC.

Artikeln har fått stor spridning på sociala medier, och många har tagit den på allvar. ”När kulturlivet har blivit totalt judaiserat, ja då blir det såhär”, twittrar till exempel en politiker som tillhör nazistiska Svenskarnas parti.

Men de som tror Lana Newstrom tjänar miljonbelopp på osynligheter har missat att kolla källan. Artikeln är nämligen publicerad av CBC:s satiriska nyhetsprogram This is That, en sorts kanadensisk motsvarighet till P1-programmet Public Service.

”This Is That är ett aktualitetsprogram som inte bara pratar om frågorna, utan fabricerar dem”, skriver programmet på sin sajt och understryker att allt i programmet är ”100 % improviserat och satiriskt”.

Och bilden, där en samling personer tycks stå och betrakta de tomma väggarna på Newstroms vernissage, är inget annat än manipulerade genrebilder. Det har bland annat twittraren @missodessa upptäckt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro