ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, kortbedragarna kan inte tömma ditt konto med kvittot

Jack Werner · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

Foto: Gustav Hugosson


klar

Artikellänk är kopierad

Tjuvar använder numera värmekameror och dina kvarglömda kvitton för att tömma ditt konto. Det påståendet har fått stor spridning på Facebook. Men tricket används bara i USA – och av dina kvitton har tjuven ingen nytta alls.

"När ni handlar på kort ta ert kvitto MED er och släng!!!! När ni tryckt in er kod lägg handen över alla tangenterna och värm dom i 3sek!!!!!"

Så skriver en kvinna i en varnande Facebookstatus som, sedan den publicerades den tredje december, fått över 6 000 delningar.

Hon fortsätter med att förklara skälen till de olika råden: kvittot ska man ta med sig eftersom det innehåller ens kontonummer, och handen ska man lägga på kortbetalningsmaskinens tangentbord eftersom tjuvarna använder värmekamera ​ " som kan urskilja i vilken ordning ni tryckt ned er kod​" .

Men går tjuvarna verkligen runt med värmekameror, och kan man utläsa något om ditt kontokort på kvittot du lämnar efter?

Nej, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella center för bedrägerier, till Viralgranskaren.

– Det har inte kommit till Sverige än, men det finns i USA. Där kan man köpa en värmekamera att sätta på sin smarta telefon, som fungerar på de tangentbord i handeln som är av gummi eller plast, säger Olsson och förklarar tillvägagångssättet:

– Om du har en kund framför dig, så kan du efter att de betalat fotografera knappsatsen med din kamera utan att någon märker det. Och därefter kan du stjäla kortet.

De knappsatsar som finns på bankomater, som är av metall, är inte överhuvudtaget aktuella för tjuvar som följer denna metodik – metall lagrar inte värme lika bra. 

Men det här tillvägagångssättet har alltså bara hittills rapporterats från USA – i Sverige har inga anmälningar alls inkommit om brott som begåtts så här, säger Jan Olsson.

Dessutom måste tjuven som arbetar så här också stjäla ditt kort för att kunna stjäla några pengar. Kvittot har tjuven ingen nytta av alls.

– Kvittot innehåller ju inte ditt fullständiga kortnummer, utan de siffrorna är överkryssade. Så jag vet inte vad du ska med kvittot till, säger Jan Olsson och kallar statusen en "jätteskröna" som blandar äpplen med päron.

Om man som konsument ändå är orolig, vad kan man göra för att förhindra att få sin kod avläst av någons värmekamera?

– Det man kan göra är att lägga handen över tangentbordet, och dra över hela tangentbordet när man är klar. Då blir det lika rött överallt. 

I det tipset ger alltså Viralgranskaren rätt till kvinnan som på Facebook varnar för de nya brottsmetoderna. Men håller man i sitt betalkort behöver man inte oroa sig för värmekameraförsedda brottslingar i handeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro