ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, kött med spik i har inte lagts ut i Malmö, Stockholm och Sundsvall

Jack Werner · 8 Sep 2014
Uppdaterad 8 Sep 2014

Ryktet sprids just nu i flera delar av Sverige – i Malmö, i Stockholm och i Sundsvallstrakten. Men ingenstans har polisen fått in matchande anmälningar.

klar

Artikellänk är kopierad

"Såhär kan det se ut när det finns folk som inte tycker om djur. Spikar i ost och korvbitar!!" Det påståendet, tillsammans med en bild på köttbitar genomstungna av spikar, fick i slutet av förra veckan spridning på sociala medier.

Det är en skärmdump av en post på det anonyma frågeställarforumet Ask.fm som cirkulerat, framför allt i en tweet som fått nästan 1 600 retweets. "Detta verkar hända mer och mer nu i Stockholm och Malmö", står det i posten.

Men samma bild på köttbitar med spikar i har samtidigt också spritts på Facebook, och där sägs den komma från Sundsvallsområdet. ”Till alla hundägare runt Mjösund”, skriver personen som delat bilden där och fortsätter: ”Var snäll och sprid detta så ingen hund behöver lida”. Posten har delats vidare strax över 1 300 gånger.

Men det verkar inte ligga någon sanning i varningarna. Bilden på köttbitarna är nämligen sedan åtminstone 2011, och har frånsett Sverige även cirkulerat i så vitt skilda länder som Spanien, USA, Kina och Rumänien. Enligt bloggen Thatsnonsense.com, som också fokuserar på att faktagranska virala historier, kommer bilden från juli 2011 då en argentinsk hundägare hittade köttbitar med spikar i.

Och samtidigt som bilden cirkulerar i Sverige går den också runt på engelsktalande Twitter.

Men trots att bilden inte är från Sverige, kan det ändå vara så att liknande saker har inträffat här? Nej, inte enligt polisen.

– Jag har inte ens hört talats om att det skulle vara så. Jag jobbade förra veckan, och då har jag inte hört talas om något under den perioden, säger Lars Lundberg, jourhavande stationsbefäl på Norrmalm och får medhåll från kollegan Jan-Olov Lundgren, stationsbefäl på Citypolisen.

– Jag har inte sett eller hört något sådant. Det skulle jag ha reagerat på direkt, för jag sitter och läser rapporter hela dagarna, säger han.

Inte heller i Malmö har några liknande anmälningar inkommit, enligt Linda Pleym, pressinformatör i polisområdet.

– Jag kan inte se att vi fått in någon sådan anmälan fram till nu. Vi har två andra anmälningar där hundar dött till följd av förgiftning, men ingenting om att det ska vara köttbitar preparerade med spikar, säger hon.

Viralgranskaren har pratat med en rad olika källor inom polis och media i Sundsvallsområdet, där posten med samma gamla bild från Spanien också cirkulera. Och inte heller där tycks något liknande ha inträffat på sistone.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro