ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, kvinna strandad på öde ö hittades inte på Google Earth

Jack Werner · 20 Mar 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, kvinna strandad på öde ö hittades inte på Google Earth

Nej, kvinna strandad på öde ö hittades inte på Google Earth Foto: Google Maps/News-hound.org


Den fantastiska artikeln delas just nu på sociala medier, men visar sig när Viralgranskaren tittar närmare vara ett hopkok av snodda bilder, citat och påhitt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi fick ett mejl till Viralgranskaren. ”Flera ’smarta’ personer i min vänkrets har delat vidare den här grejen”, skrev tipsaren och länkade till en fantastisk artikel om britten Gemma Sheridan. Artikelns rubrik är ”Google Earth hittar kvinna som varit strandad på öde ö i sju år”, och i den beskrivs hur Sheridans segelbåt kapsejsat i en storm varefter hon fastnat på en ö i atlanten. 

Som en 2000-talets Robinson Crusoe skulle hon, enligt artikeln, därefter ha ordnat sig ett nytt liv på ön med anordningar för att samla färskvatten och slakt av vildgetter för att få mat. Tills en dag, då ett flygplan flög förbi lågt över ön och ett paket med lite proviant och en radio släpptes ned. När Sheridan för första gången på åratal hörde en annan människas röst i radion fick hon veta att någon hade sett det stora SOS-tecken hon hade format av drivved och pinnar på stranden. Men inte i ett förbipasserande flygplan – utan på Google Earth.

Artikeln är publicerad på sajten News-hound.org, och i dess kommentarsfält argumenterar rörda läsare för att den unge pojken som hittade hennes SOS-tecken borde få medalj. Först i en av kommentarerna som göms längre ner i kommentarsfältet fastslås det som varje tänkande läsare naturligtvis redan misstänkt: Storyn är inte sann.

Både sajten Wafflesatnoon.com, som liknande Viralgranskaren fokuserar på att spräcka osanna historier som sprids på sociala medier, och vandringssägenssajten Snopes.com har uppmärksammat den påhittade historien om Gemma Sheridan. De understryker båda att historien för det första helt saknar belägg. Det finns varken geografiskt exakta hänvisningar till var hon hade fastnat eller länkar till artiklar hos andra medier om Gemma Sheridan, och inte ens någon bild på henne. Bilden på SOS-tecknet är vidare i själva verket en beskuren version av en satellitbild från Kirgizistan år 2010, då Amnesty uppmärksammade de etniska oroligheterna i landets södra del. På originalbilden är det klart och tydligt att det inte är någon öde ö det handlar om – då syns byggnader och vägar.

Foto: AAAS

Som om inte detta skulle räcka är själva historien, som sägs komma direkt från Gemma Sheridan, i grunden bara ett par omarbetade citat från en Daily Mail-artikel om upptäcktsresanden Ed Stafford. Kort och gott är detta en historia som helt saknar källhänvisningar, vars bild är tagen ur ett annat sammanhang, som är uppbyggd av snodda citat och som är publicerad på en mycket oseriös plats (News-hound.org har, om man tittar efter, mest bara publicerat liknande Ding ding värld-nyheter).

En enkel lögn att spräcka, helt enkelt. Så varför har så många läsare köpt den med hull och hår? Tja, en möjlig förklaring står att finna i kommentarsfältet till artikeln på News-hound.org, strax under den läsare som är den enda att påpeka att den är fejkad, där någon besvarar honom med ett bittert ”Tack för att du sabbat allas fina ögonblick”. Kanske är det så enkelt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro