ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Löfven blir inte portad från Facebook om du gillar inlägget

· 16 Sep 2016
Uppdaterad 22 Sep 2016

Ett falskt inlägg påstår att statsminister Stefan Löfven kommer att stängas av från Facebook om inlägget får 50 000 likes på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Men påståendet är falskt.
Men påståendet är falskt.Foto: Skärmdump/Facebook.

"Hur många likes skulle det ta för att porta vår statsminister Stefan Löven?", skriver en Facebook-användare i ett inlägg. Inlägget består av en skärmdump på vad det såg ut som en konversation mellan privatpersonen och Facebooks grundare Mark Zuckerberg. 

Konversationen är dock förfalskad och statsministern kommer inte stängas av från Facebook. Det är enkelt att förfalska inlägg som dessa genom att byta ut namn och bild i html-koden. 

► LÄS MER: Nej, du får inte gratis flygbiljetter från SAS när du delar den här länken

Det är inte första gången som ett inlägg som detta sprids. Förra veckan delades en exakt likadan skärmdump om att Donald Trump skulle portas. 

"Vill du få Trump portad från Facebook? GILLA!", skrev en annan privatperson i ett exakt likadant inlägg som sprids just nu om Löfven. 

► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

Förutom att inlägget från början inte var särskilt trovärdigt har privatpersonen senare skrivit på sin Facebook-sida att det var ett skämt. Privatpersonen som spred skärmdumpen har tidigare gjort liknande inlägg där en falsk Donald Trump påstår att han kommer stänga ner sin kampanj om han får tillräckligt många likes.

Inlägget är nu borttaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro