ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Löfven vill inte beskatta sex – det är satir

Jack Werner · 29 Okt 2014
Uppdaterad 29 Okt 2014

Foto: svenskbladet.se


klar

Artikellänk är kopierad

En artikel där det påstås att statsminister Stefan Löfven har föreslagit en skatt på samlag cirkulerar just nu på sociala medier, och många tar den på allvar. Men den är satirisk.

"Går inte detta emot svenska lagen? Dumma fanskap"

​ "Detta är ju absurt! Och extremt kränkande"

​"Ja, vad ska man säga... Dom är ju inte kloka"

Så lyder några av de omdömen som publicerats på sociala medier sedan nättidningen svenskbladet.se publicerade en artikelmed rubriken "Löfven: 'Skatt på att knulla'". I artikeln påstås Löfven på en presskonferens ha sagt följande:

– När det gäller samlag i hemmiljö så ser vi att det finns utrymme för en statlig skatt.

"Detta innebär att hundratusentals sexuellt aktiva svenskar nu kommer att tvingas betala för att ha sex. Den nya skatten gäller både ensamstående och de som lever i parförhållanden", skriver svenskbladet.se vidare.

Artikeln har över 3 500 interaktioner på Facebook , varav 1 500 är kommentarer. Och många är de som blivit upprörda över den nya regeringens nya köttsligare skattepolitik. I en snabb genomgång av delningarna av artikeln hittar Viralgranskaren dussintals arga sociala medier-användare, några av vilka vi citerat ovan.

Men de är arga i onödan. Svenskbladet.se är nämligen en satirsajt. Det står visserligen inte skrivet rakt ut någonstans på själva sajten, men det syns ganska tydligt på dess rubriker – bland annat " Ville kämpa för IS, reste till​ IS-land" och "Trillingnöt ersätts med Trillingbajs​".

– Artiklarna tar ofta sitt avstamp i att driva med svensk media eller tidsandan. Sedan föder det väl automatiskt en drift med konsumenterna som inte fattar, sade en av sajtens skribenter, "Oddjob", i en intervju med Metro i januari.

LÄS MER: "Ha lite humor, Beatrice Ask"

Gick du eller någon av dina vänner på satirartikeln från Svenskbladet? Läs Viralgranskarens genomgång "Fyra sätt att skilja sanning från satir på nätet​".

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro