ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Löfvens "socialistklocka" kostar inte 275 000 kronor

Hugo Ewald · 26 Sep 2016
Uppdaterad 6 Dec 2016
Klockan Stefan Löfven bär går att köpa för knappt tusen kronor.

Klockan Stefan Löfven bär går att köpa för knappt tusen kronor. Foto: Skärmdump/Wikimedia commons/Metro


På sociala medier påstås att Statsminister Stefan Löfven bär en Patek Philippe-klocka, som kostar runt 270 000 svenska kronor. Klockan Löfven egentligen bär är dock en klocka han fick från ett fackförbund för över 20 år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Till vänster en Patek Philippe. Till höger klockan Löfven faktiskt bär.
Till vänster en Patek Philippe. Till höger klockan Löfven faktiskt bär.

”Löfvens klocka är en Patek Philippe Calatrava 5153 kostar runt 32.000 USD som är lika mycket som ca 275 000 svenska kronor. Man kan ju undra då dessa Svenska socialistiska politiker som ska vara solidariska med er folket kan ha råd med en sådan.”. Så skriver den nystartade sajten Dissidenter.com i ett inlägg som fått 3 000 interaktioner på Facebook.

► LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter SelmaSamma påstående sprids även på sociala medier. Bland annat Facebooksidan Politiskt inkorrekt har gjort en bild med samma påstående som fått runt 2 500 interaktioner.

Och det stämmer att klockan Stefan Löfven syns bära på otaliga bilder ser lite ut som en Patek Philippe. Det stämmer också att en klocka av den typen Löfven påstås ha kostar ungefär 270 000 svenska kronor. Men det är inte en sådan klocka statsministern bär, någonting som också internetforumet Klocksnack kommit fram till.

”Klockan på bilden togs fram av fackförbundet IAM (International association of machinists and aerospace workers) på 80- eller 90-talet. Statsministern har haft den sen 90-talet. Han äger ingen Patek Philippe som det spekulerats om på sina håll”, skriver Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven, i ett mail till Viralgranskaren.

Samma typ av klocka som Löfven bär går fortfarande att köpa via fackförbundets internetbutik Machinists gear. Där kostar klockan mellan 700 och 1 000 kronor.

Uppdatering: Efter Viralgranskarens artikel har sajten Dissidenter.com uppdaterat sin text och medger att de tidigare publicerat felaktig information.► LÄS MER: Nej, det här är inte vapen polis hittade vid en tysk moské

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro