ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, LUF vill inte fria incestpappan Josef Fritzl

Tomas Lundin · 4 Mar 2016
Uppdaterad 4 Mar 2016

Liberala Ungdomsförbundet demonstrerar utanför Österrikes ambassad och kräver att Josef Fritzl släpps i en video som börjar spridas på Facebook. Men allt är fejk. Det finns inte ens något LUF Bromma.

klar

Artikellänk är kopierad

I en video protesterar ett antal ungdomar i masker föreställande Josef Fritzl utanför Österrikes ambassad. Fritzl, som dömts för mångåriga övergrepp på sin familj, är en politisk fånge, är budskapet. 

– Det finns inte ens något LUF Bromma. Det har ingenting med oss att göra, säger Cecilia Johnsson, distriktsordförande för Liberala Ungdomsförbundet i Stockholm. 

Bakgrunden till videon är sannolikt det uppmärksammade förslag från LUF Storstockholm om att sex mellan samtyckande syskon över 15 år borde tillåtas. Men att dra paralleller från det till Josef Fritzl är både långsökt och osmakligt, säger Cecilia Johnsson. 

– Josef Fritzl är en sexförbrytare. Jag vet inte riktigt vad målet är men man kan göra narr av våra förslag på ett mycket smakligare sätt.

Kan du ge exempel på det?

– Det finns mycket ”Game of Thrones”-bilder och skämt om att Lannister-syskonen hade passat bra i LUF (de har sex med varandra i serien och böckerna reds. anm). Ingen skadas av det och det är fiktionella karaktärer. 

LUF ska nu diskutera hur videon ska bemötas och vidta åtgärder som visar att man inte är avsändare av videon och tar avstånd från budskapet.  Tidigt på fredagseftermiddagen svarar en anonym företrädare för Facebooksidan, som säger att det inte alls rör sig om satir. Så här säger denne om att LUF Storstockholm inte känner sig vid lokalföreningen.► LÄS MER: LUF Storstockholm: Legalisera incest och nekrofili”Det är tekniskt sätt helt korrekt. De har varit på oss hela morgonen om att vi inte är en officiell lokalavdelning. Inte för att det hindrat någon annan lokalavdelning tidigare men LUF Bromma är alltså att se som ett radikalliberalt kompisgäng i LUF där kärnan bor i Bromma.”

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro