ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, mannen på bilden har inte tappat sitt pass 78 gånger

Johan Wikén · 29 Nov 2018
Uppdaterad 29 Nov 2018
Det är inte alls ovanligt att människor blir utnyttjade i politisk propaganda mot sin vilja.

Det är inte alls ovanligt att människor blir utnyttjade i politisk propaganda mot sin vilja. Foto: Janne Andersson/Skövde Nyheter/Wikimedia commons


Mannen på bilden påstås ha tappat sitt pass 78 gånger – och bilden har gång på gång använts i rasistisk propaganda. Men det ligger ingen sanning i påståendet. Viralgranskaren har pratat med mannen på bilden. Mina barn har läst kommentarerna – de blir ledsna och arga”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

”Muhammed från Rinkeby har haft oturen att tappa sitt pass 78 gånger dom sista 5 åren”.

Bilden till Twitterinlägget visar en man som håller upp ett pass. Samma dag, den 18 november 2018, publicerades bilden med liknande text i flera inlägg på Facebook.

Sammanlagt har inläggen tusentals delningar. I kommentarsfälten hittar man allt ifrån kränkande och rasistiska kommentarer till rena dödshot mot mannen på bilden.

Det är ett uppseendeväckande påstående. Men ingenstans finns uppgifter om källa.

Så vem är mannen på bilden?

En bildsökning visar att bilden är stulen från en artikel som publicerades i april 2016 på nyhetssajten Jnytt. Rubriken är ”Nya regler: Har du koll på passet” och artikeln handlar om de nya passregler som infördes med syfte att minska missbruket av svenska pass. Det vill säga att man endast kan få tre vanliga pass under en femårsperiod.

I bildtexten står det att ”bilden är en temabild” och att ”personen på bilden har inget samband med artikeln”.

”De som sprider det här utnyttjar mig”

När vi lyckas få kontakt med fotografen visar det sig att bilden togs i samband med en artikel som publicerades i Skövde nyheter den 29 oktober 2015.

Artikeln handlar om Suldan Mohamed som fick vänta många år på svenskt medborgarskap. I intervjun erbjuder han svenska myndigheter hjälp med att styrka identiteten på människor som kommer från Somalia så att de inte ska få vänta lika länge.

När Viralgranskaren når Suldan Mohamed, 44 år, visar det sig att det är en man som har längtat efter att få upprättelse.

– Jag har bara ansökt om svenskt pass en gång, och det är det passet jag har nu. De som sprider det här utnyttjar mig. Det gör jätteont. Jag har inte fått någon hjälp, säger han.

Det falska påståendet om Suldan har bland annat spridits i stora grupper på Facebook.
Det falska påståendet om Suldan har bland annat spridits i stora grupper på Facebook.

Redan förra året började bilden på honom spridas i kombination med det falska påståendet om att han hade tappat bort ett stort antal pass. Återkommande i inläggen är att det står att han bor i Rinkeby. Men Suldan Mohamed har bott i Skövde sedan han kom till Sverige för 14 år sedan.

Det var en arbetskamrat på Volvos fabrik i Skövde som var den första som berättade om bilden som spreds.

– Han hade sett min bild och sa att det inte var något bra som stod. Jag anmälde det till polisen, men de har inte hänt någonting.

Orolig för folk som vill honom illa

Nu har bilden på Suldan Mohamed fått spridning på nytt. Det påverkar även hans familj.

– Mina barn har läst kommentarerna som skrivs om deras pappa, det gör dem väldigt ledsna och arga. Jag har förklarat för mina barn att jag var med i tidningen för att jag skulle hjälpa det somaliska folket. Men sedan blev det så här.

Hur påverkas du själv?

– Jag är jätteledsen. Jag är orolig för att de som har spridit eller sett min bild kan komma fram till mig på gatan och göra mig illa. Jag vet inte vad som kan hända. Det gör mig orolig.

Det är inte alls ovanligt att människor utan medgivande eller vetskap blir utnyttjade i politisk propaganda. Viralgranskaren har tidigare berättat om bortgångna Karin som felaktigt påstods ha blivit misshandlad av invandrare, om 4-åriga Elvira vars situation ställdes mot kostnader för ensamkommande och om 79-åriga Elsy som mot sin vilja utnyttjades av högerpopulistiska sidor efter att ha intervjuats om sin ekonomiska situation.

Det är bara tre exempel av många. Suldan Mohamed ingår också i den gruppen.

– De vill göra folket arga så att de ska rösta på ett visst sätt. Men de ska inte skriva falsk information och skada en människa för att få folk att rösta. Det är ett globalt problem som vi tillsammans måste hjälpas åt att stoppa, säger han.

Juristen om inläggen: ”Kan utgöra förtal”

Ängla Eklund är ordförande på Institutet för juridik och internet, en juridisk expertorganisation som arbetar med bland annat kränkningar på nätet.

– Det kan utgöra förtal, absolut. Jag tycker att det finns en nivå av missaktning här, säger hon efter att ha tittat på inläggen som spridits om Suldan Mohamed.

– Även om man inte direkt utpekar honom som brottslig kan det vara förtal för att man hänger ut honom som klandervärd. Man gör ju det här för att svartmåla och förändra folks bild av honom på ett negativt sätt, säger Ängla Eklund.

Enligt henne kan det ofta vara svårt att få förtalsfall som detta prövade rättsligt. Bland annat för att det kan vara svårt för polisen att identifiera personer bakom sociala medier-konton.

– Det handlar ju om hur mycket tid och resurser polisen lägger på det. Men jag tycker ändå att man alltid ska polisanmäla, det är viktigt av många orsaker, säger Ängla Eklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro