ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, människan hade inte mer respekt för naturen förr i tiden

Simon Krona · 13 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018

Människorna hade en helt annan respekt för naturen och hade knappast teknologin att göra särskilt stor skada på den. Så kanske du föreställer dig människor genom historien. Men faktum är att naturen har tagit stryk av människan genom alla tider.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många exempel på hur naturen har tagit stryk av människan genom historien.

Djur har utrotats och gigantiska skogsområden har avverkats genom alla tider. Det berättar Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet, om i ett nytt avsnitt av Historiegranskaren.

Ett exempel är när vikingar hittade till Island på 800-talet. Ön var på den tiden till stor del täckt av skogar och blommande ängar. Men kolonisatörerna behövde trä till att bygga hus och redskap, så de började avverka skogen.

Det tog bara några decennier innan 80 procent av skogarna var nedhuggna. Dessutom hade öborna många får som bidrog till det förändrade landskapet.

– Fåren betade på de här hyggena, så att träden inte kunde växa upp på nytt, säger Petter Ljunggren.

Efter ett tag insåg man vad som höll på att hända, och öborna försökte faktiskt stoppa utvecklingen. Både betet och skogsavverkningen reglerades. Men det hjälpte inte.

– Jorden hade spolats bort ut i havet, och därför ser Island ut som det gör än i dag med kala berg. I Grekland hände samma sak under antiken och efter antiken.

Även romarna avverkade enorma skogsområden i bland annat Nordafrika, Spanien och Portugal. De dödade också tusentals lejon, tigrar, elefanter och andra vilda djur i gladiatorstrider.

På Påskön, som är känt för sina ikoniska statyer, höggs alla träd ner. Det ledde till att fåglarna försvann, jord spolades ut i havet och skördarna blev mindre.

Samma sak fortsätter hända in i vår egen tid. Ett exempel är Haiti som visserligen har fått ett oförtjänt dåligt rykte då siffrorna gällande skogsavverkningen har överdrivits. Men oavsett har en stor del av skogen som fanns där i början på 1900-talet avverkats – vilket gör översvämningarna allvarligare än vad de hade varit annars.

Så här såg gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken ut 2002:

Foto: NASA

Se alla avsnitten av Historiegranskaren här.

pil
Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. I videoserien Historiegranskaren tar vi upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro