ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, McDonald’s serverar inte människokött

Linnea Carlén · 8 Jun 2015
Uppdaterad 24 Maj 2016

Under den gångna helgen har "nyheten" om att en McDonald's-restaurang i Oklahoma, USA, serverat människokött spridits via sociala medier. Viralgranskaren reder ut det osannolika påståendet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Nyheten” om att hälsoinspektörer hittat spår av mänskligt DNA i flera köttkvarnar i de olika fabrikerna knutna till McDonald’s delades under helgen av flertalet svenska Facebook- och Twitter-användare.
”Nyheten” om att hälsoinspektörer hittat spår av mänskligt DNA i flera köttkvarnar i de olika fabrikerna knutna till McDonald’s delades under helgen av flertalet svenska Facebook- och Twitter-användare.Foto: Montage jerrygillar.nu & viralshoot.se

Ett påstående om häst- och människokött i maten på en McDonald’s-restaurang i Oklahoma började framåt helgen få spridning på sociala medier. 

”Nyheten” om att hälsoinspektörer hittat spår av mänskligt DNA i flera köttkvarnar i de olika fabrikerna knutna till McDonald’s delades av flertalet svenska Facebook- och Twitter-användare, som genom de två oseriösa svenska viralsajterna jerrygillar.nu och viralshoot.se fått nys om det.

Under förra veckan publicerade de nämligen varsin artikel om "människoköttskandalen". Den ena frågade sig bland annat ”hur länge kan de ha använt mänskliga köttrester utan att vi vet?” och avslutar den konspiratoriska artikeln med ”jag nog hoppa över cheeseburgaren om jag var du!”.

Det hela tycks ha fått många att höja på ögonbrynet. Viralgranskaren har mottagit mejl från personer som stött på nyheten och som frågar sig om det verkligen kan stämma. I skrivande stund har de båda artiklarna sammanlagt delats nära 15 00 gånger på Facebook och på Twitter har det hela kommenterats:

”Tur vi aldrig äter på McDonalds, eller Burger King eller KFC ;)"

"Tur att ja int äter där.”

LÄS MER
Nej, McDonalds fyller inte ut sina burgare med mask

En Twitter-användare twittrade till och med McDonald’s Sveriges officiella Twitter-konto för att göra dem uppmärksamma på det hela.

Men på McDonald’s Sverige vill man först inte kommentera det hela då man menar att det framstår allt för osannolikt för att någon ska kunna ta det på allvar.

Håkan Ström, tillförordnad presschef McDonald’s Sverige, säger till Metro att det är en av många skrönor som dyker upp med oregelbundna mellanrum.

– Det här är en skröna och ingenting kunde vara länge i från sanningen än det här.

Om någon betvivlar det hänvisar han till information om råvarorna på företagets hemsida som klart och tydligt informerar om att ”McDonald's hamburgerkött består av en enda sak - 100 % rent nötkött”.

Och självklart ligger det ingen sanning i påståendet. Artiklar om hästkött och att McDonald's fyller ut sina hamburgare med rosa mask är inte heller en ny digital vandringssägen, något Viralgranskaren känt sig nödgad att skriva om tidigare.

Amerikanska Snopes skrev den 22 maj en artikel där de går till botten med påståendena, och visar på hur historien dök upp på nätet redan i fjol. Enligt dem har nyheten om människokött på en McDonald's-restaurang i Oklahoma sitt ursprung på Huzlers, som 27 Mars 2014 publicerade en artikel om avslöjandet med rubriken "McDonalds Exposed For Using Human Meat!". Problemet med den artikeln är bara att den är helt och hållet påhittad. Huzlers är nämligen en av nätets mest kända webbplatser för satirisk underhållning.

Med andra ord behöver svenska burgarälskare inte uppröras eller känna en rädsla för omedveten kannibalism – det finns inget människokött i McDonald's hamburgare.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro