ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, McDonalds fyller inte ut sina burgare med mask

Jack Werner · 13 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, McDonalds fyller inte ut sina burgare med mask

Nej, McDonalds fyller inte ut sina burgare med mask Foto: Skärmdump Dailybuzzlive.com


Ryktet har gått runt sedan 1978, och tack vare en oseriös nyhetssajt har det nu fått nytt liv. Viralgranskaren reder ut sanningen kring snabbmaten som är alldeles särskilt drabbad av vandringssägnerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Artikeln på sajten Daily Buzz Live börjar rimligt. ”Rykten har ofta uppstått om att stora matföretag använder ovanliga eller oetiska ingredienser i sina produkter, vanligen för att sänka sina kostnader”, skriver de. Till exempel McDonalds har, enligt sajten, ”anklagats för att använda allt från maskar till koögon i sina hamburgare”. 

Men sedan slutar Daily Buzz Live beskriva påståendena om maskar som utfyllnad i McDonalds hamburgare som rykten – och påstår plötsligt att det är sant. Och för det har de sedan artikeln publicerades i april belönats med över 800 000 delningar, gillningar och kommentarer på Facebook.

Till att börja med har Daily Buzz Live rätt i att rykten om maten som serveras på snabbmatsrestauranger har cirkulerat lika länge som snabbmatsrestaurangerna själva. Det är inte konstigt, själva kombinationen ny mat och stora företag är en utmärkt utgångspunkt för vandringssägner. Vi är generellt skeptiska till stora företag, och alltid lite misstänksamma mot mat från nya kulturer eller i nya former.

1978 började till exempel ett rykte cirkulera om att hamburgarrestaurangen Wendy’s i Tennessee, USA, använde maskar i sina burgare. Socialpsykologen Fredrick Koenig skrev i sin bok Rumor in the Marketplace att ryktet verkade bottna i ett inslag folk sade sig ha sett i antingen teveprogrammet 60 Minutes eller 20/20. Samma år resulterade ryktesspridningen enligt Snopes i att en McDonalds-restaurang i Atlanta, Georgia minskade sin omsättning med 30 % och tvingades avskeda en tredjedel av sina anställda.

Sedan dess ha ungefär samma rykte, med viss regelbundenhet, gång på gång flammat upp överallt i världen där McDonalds och liknande snabbmatsrestauranger finns. Ett särskilt populärt exempel är det tidningsurklipp som cirkulerat sedan år 2000, där det förevisas ett friterat kycklinghuvud som ska ha hittats i en förpackning kycklingnuggets (trots att det enligt vandringssägensskribenten David Emery aldrig bekräftades att kycklinghuvudet verkligen kom från McDonalds).

Liknande händelser har inträffat i Sverige. 2012 tyckte sig en 17-årig svensk tjej se en mask i sin cheeseburgare. ”Det var jätteobehagligt, jag blev äcklad och spyfärdig. Jag tror jag hade ätit av den”, sade hon till Corren. Men en vecka senare kungjorde den oberoende analysfirma som McDonalds anlitat att masken i själva verket var en sena – ett väldigt naturligt inslag i kött.

Så, för att avsluta, hur står det till med sanningshalten i påståendena i Daily Buzz Lives artikel? I texten står det ju att McDonalds köper sitt kött från företaget 100% Beef Compani (vilket gör det möjligt för dem att hävda att de använder 100% kött) och därefter fyller ut varje burgare med maskkött. Jo, båda dessa påståenden är av Snopes grundligt utredda som vandringssägner. Helt fejkat, med andra ord.

Bra att veta är också att Daily Buzz Live (som med sitt namn inte helt långsökt kan misstänkas försöka renommesnylta på den populära amerikanska morgonshowen Daily Buzz) förut öppet beskrev sig som en sida för satirnyheter. Nu verkar de ha tagit bort den brasklappen – men bara för det har de verkligen inte blivit pålitliga. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro