ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Miljöpartiet har inte förbjudit bruna bönor

Jack Werner · 12 Okt 2014
Uppdaterad 11 Jan 2017

Enligt en skärmdumpad nyhetsartikel har Miljöpartiet förbjudit bruna bönor, på grund av att ordet "bruna" kan tolkas rasistiskt. Skärmdumpen har fått stor spridning – men är fullständigt fejkad.

klar

Artikellänk är kopierad

En felstavad och osammanhängande skärmdumpad text, manipulerad så den ser ut att ha publicerats på Aftonbladet.se, blev på söndagkvällen viral. Bilden publicerades på Facebook av en privatperson och har på sju timmar fått drygt 1 000 delningar. Den har även cirkulerat på Twitter.

I texten påstås att Miljöpartiet har fått igenom ett förbud mot maträtten bruna bönor i riksdagen, eftersom den skulle utgöra hets mot folkgrupp. ”Miljöpariet har fått igenom sin motion till Riksdagen om att det blir olagligt att benämma en maträtt med ordet ‘Bruna’ då de uppfatta som rasistiskt”, påstås det i artikeln.

”Som politiker väljer jag avslag och sätter mitt hopp till kollegorna i Riksdagen för SD”, skriver en före detta sverigedemokratisk nämndeman som delat bilden. ”Skönt att man är SD… Där ändrar vi INGA Svenska traditioner”, skriver en annan. ”Vart fan är Sverige på väg. Det är så jävla sjukt”, tycker en tredje.

En snabb koll i Aftonbladets arkiv visar att en sådan artikel aldrig publicerats där. Inte heller i riksdagens arkiv finns några motioner om att förbjuda bruna bönor. Dessutom fungerar inte svensk lag på det sättet att specifika ord kan förbjudas på det sättet. Även om Petterssons blogg inte brukar publicera satiriska artiklar är denna artikel en uppenbar sådan, någonting som bloggen själv alltså medger.

För dig som funderar på att dela vidare den finns det flera sätt att enkelt själv kontrollera dess sanningshalt. Du kan:

• Googla på texten eller rubriken, och leta efter en matchande artikel på Aftonbladet.se. Viralgranskaren har gjort det, och det finns ingen.

• Söka på Riksdagen.se efter motioner som innehåller ordet ”bruna bönor”. Viralgranskaren har gjort det, och det finns ingen.

• Läsa artikeln, jämföra med andra artiklar du hittar på Aftonbladet.se, och bedöma om det känns rimligt att en så felstavad artikel skulle skrivas av TT Nyhetsbyrån och publiceras på Aftonbladet.se.

Det är inte första gången påhittade förbudshot mot bruna bönor får svenskar på nätet att gå i taket. I december 2012 publicerade en av de större rasistiska hatbloggarna en fotograferad insändare till Kvällsposten, med rubriken ”Bruna bönor och vitlök lär snart få nya namn”.

I insändaren skrev en person syrligt att bruna bönor inte längre ska få heta bruna bönor på grund av rasistiska konnotationer, och att ”föreningen VMM (Vita medelålders män) samtidigt har anmält ordet ‘vitlök’ som hets mot folkgrupp”. Bloggen tolkade dock denna sarkastiska insändare som en nyhetsartikel, och rubricerade sitt inlägg ”‘Bruna bönor’ rasistiskt och förbjuds skrivas 2013”.

Under tiden denna artikel har skrivits har skärmdumpen på Facebook gått från drygt 1 000 till 1 250 delningar. ”Sånna här förbud kommer vara en björntjänst för invandrade i Sverige, förbannat trams är var det är”, skriver en privatperson i dess kommentarsfält.

Under början av 2017 började artikeln åter igen att spridas. Även denna gång verkar människor inte förstå att det rör sig om en satirisk artikel, trots att Viralgranskaren tidigare konstaterat att så är fallet.

”VAD I HELVETE HÅLLER POLITIKER PÅ MED???? Vad heter köttet på en GRIS (Fläsk) det har heter så i urminnes tid. Nu lär TAME FAN Politiker lägga ner denna IDIOTI och ängna sig åt VIKTIGARE SAKER!!!!”, skriver en användare.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro