ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, misshandeln av den svenska judinnan i Uppsala har inte hänt

Åsa Larsson · 21 Aug 2014
Uppdaterad 22 Aug 2014

Upprördheten har varit stor på sociala medier runt den historia som spritts om en svensk judinna som skulle ha blivit misshandlad av muslimer i Uppsala-förorten Gottsunda. Men ingen misshandel har skett och kvinnan som pekas ut som misshandlad har helt tagit avstånd från uppgifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här har det sett ut på utländska sajter. Men ingen "muslimsk mobb" har angripit kvinnan, som inte heller är judinna.
Så här har det sett ut på utländska sajter. Men ingen "muslimsk mobb" har angripit kvinnan, som inte heller är judinna.Foto: Skärmdump/The Algemeiner

Artikeln publicerades på israeliska NRG Maariv i söndags och har sedan dess tagit fart på nätet.

Enligt reportern Zvika Klein, som skrev artikeln, kommer uppgifterna från kvinnan i Uppsala – tvärtemot vad hon själv påstår.

– Jag har inte chattat med honom, säger hon till Metro.

Reportern är av en annan uppfattning:

”Vi mejlade och chattade eftersom hon sa att hon inte kunde tala”, skriver han i mejl.

I artiklarna som sprids på bloggar och utländska nyhetssajter så syns två bilder: en av kvinnan före misshandeln och en efter-bild där kvinnans ansikte är svullet och hon har ett stort bandage.

►LÄS MER: Storyn om misshandlad judinna blev viral

Enligt reportern Zvika Klein har han fått bilderna och kontakten med kvinnan via en till dem båda gemensam bekant. Metro har varit i kontakt med den gemensamma vännen och fått se utdrag ur den konversation på Facebook där Uppsala-kvinnan säger att hon blivit misshandlad och dessutom skickar med före- och efterbilderna som syns i artiklarna.

Senare påstår dock Uppsalakvinnan att hon inte blivit misshandlad, utan menar att det skett en förvrängning av hennes historia.

Men när Metro läser konversationen framgår att hon sagt sig ha blivit misshandlad. 

I konversationen framställer kvinnan bilden med bandaget som en bild av henne efter misshandeln. Sedan artikeln blev viral har kvinnan dock sagt att det är en bild av henne efter en käkoperation och att den plockats från hennes Facebook-sida utan hennes vetskap.

Efter många om och men står det klart att historien om den svenska judinnan som blivit misshandlad svårt av en grupp muslimer i Gottsunda helt enkelt inte har hänt.

Polisen i Uppsala har kontaktat kvinnan och hon har inte blivit misshandlad, uppger hon för polisen och för Metro.

Däremot stötte hon enligt egen utsago i juli på en "tonårstjej i hijab" vid Gottsunda centrum som ska ha sagt "judehora", spottat på kvinnan på grund av davidstjärnan, och sedan sprungit därifrån.

Kvinnan polisanmälde händelsen i onsdags när hon blev kontaktad av polisen, men tycker inte att det var en särskilt allvarlig händelse.

– Anmälan kom in sent för jag tyckte inte att det var en sån jättebig deal, om jag ska vara ärlig, säger hon.

Polisen i Uppsala bekräftar för Metro att en polisanmälan upprättats och att brottsrubriceringen är ofredande med hatbrottsmotiv. Inga misstänkta finns.

– I nuläget har inte vi några spår att jobba vidare med, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Metro har tidigare talat med kvinnan angående händelsen, men sedan dess har kvinnan i sociala medier hävdat att hon inte varit i kontakt med Metro. Efter lite påminnelse minns slutligen kvinnan samtalet.

Du kommer ihåg att vi har pratats vid?

– Ja.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro