ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, MP står inte bakom kampanj om att beslagta bostäder och ge till flyktingar

Johan Wikén · 13 Feb 2019
Uppdaterad 13 Feb 2019
Facebooksidan Min Åsikt, som Viralgranskaren har skrivit om tidigare, spred det felaktiga påståendet på nytt.

Facebooksidan Min Åsikt, som Viralgranskaren har skrivit om tidigare, spred det felaktiga påståendet på nytt. Foto: Skärmdump Facebook/Pixabay


Miljöpartiet och statssekreterare Maria Ferm påstås ligga bakom en namninsamling om att kommuner ska kunna beslagta bostäder för att ge till flyktingar. Det stämmer inte. Påståendet började cirkulera i november förra året – men har nu återigen fått spridning.

klar

Artikellänk är kopierad

I november förra året publicerade debattören Katerina Janouch ett blogginlägg med rubriken: ”Miljöpartistisk kampanj: ’Kommuner ska kunna beslagta bostäder för att ge dem till flyktingar’”.

Inlägget fick snabbt stor spridning och letade sig även utomlands till den konspiratoriska sajten Infowars, vilket DN har rapporterat om.

Texten byggde på en namninsamling med namnet ”NEJ till tältläger för nyanlända” som påstods komma från Miljöpartiet och MP:s Maria Ferm, numera statssekreterare i samordningskansliet i statsrådsberedningen.

Felaktig efternamn angavs

I namninsamlingen, som hade tagits bort några dagar tidigare, stod det bland annat:

”Sveriges kommuner måste börja handla in bostäder till alla stackars flyktingar. Innan pengar avsatts för detta ändamål SKALL kommunerna kunna evakuera personer som har för stora boenden tex. par där barnen flyttat hemifrån, eller sambos där den ena partnern har en bostad på annat håll”.

Namninsamlingen var publicerad på sajten Skrivunder.com och som avsändare stod ”MP Högalids församling” och ”Maria Ferm-Svensson”.

Den avslutande texten i namninsamlingen på Skrivunder.com.
Den avslutande texten i namninsamlingen på Skrivunder.com.

Men påståendena som fick spridning genom Janouchs blogginlägg visade sig ganska snabbt vara felaktiga.

Dels finns det ingen lokalavdelning som heter Miljöpartiet Högalid och dels ingår inte Svensson i Maria Ferms efternamn. Något som MP-politikern själv kommenterade på Facebook.

”Självklart är den helt och hållet fejk. Jag heter inte ”Ferm-Svensson”, Miljöpartiet har ingen sådan lokalavdelning och jag har aldrig startat en sådan namninsamling. Det är ett befängt förslag och självklart har vi inte föreslagit något sånt”, skrev hon den 15 november.

Ny spridning 2019

Trots att Katerina Janouch har gjort någon form av rättelse i slutet av sin text fick den återigen spridning i januari i år. Men av kommentarerna att döma är det väldigt många som har missat att texten bygger på felaktig information.

”Vi börjar med alla MP lägenheter”, ”bränner hellre ner min bostad” och ”skottpengar på miljöpartister kanske?” är tre exempel ur kommentarsfältet.

Den 6 februari delades utvalda delar av blogginlägget på Facebooksidan Min Åsikt, en sida som vi har granskat tidigare och som har missbrukat Viralgranskarens stämpel till sina egna inlägg. Där utelämnas uppgifterna om att det inte var Miljöpartiet och Maria Ferm som låg bakom namninsamlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro