ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, muslimska gäng har inte tagit över svenska bostadsområden

ÅSA LARSSON OCH KAROLINA SKOGLUND · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Inslaget från Lip tv sprids nu i svenska Facebook-grupper.
Inslaget från Lip tv sprids nu i svenska Facebook-grupper.Foto: Skärmdump/Facebook

Självstyrda områden övertagna av muslimska gäng, platser dit polisen inte törs ta sig. Så rapporteras det i USA om den svenska polisens kartläggning av kriminella grupper.

Ett amerikanskt webb-tv-inslag från "Lip tv" sprids just nu genom den svenska Facebook-gruppen "Nej tack – till moské i Linköping" och har fått över 20 000 visningar och över 860 delningar på Facebook.

Men påståendet i inslaget – att muslimska gäng tagit över – är felaktigt, enligt Lars Öjelind, som är ansvarig för polisens kartläggning av kriminella gäng.

– Det som antyds i klippet och i Facebookgruppen stämmer inte. Det finns inga som helst etniska kopplingar i den där rapporten. Vi har ingen avsikt att sortera människor. Man har tagit delar av rapporten och lagt den i ett helt annat sammanhang här helt enkelt, och det är ju framförallt folk på högersidan experter på. 

Lars Öjelind är polisens gängexpert och biträdande chef på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion.

Polisens rapport som offentliggjordes i slutet av oktober handlar om lokala kriminella nätverk. Kartor ur rapporten används i Lip tv:s nyhetsinslag och områdens benämns som ghetton runtom i Sverige.

– Syftet med rapporten är att belysa problemet och på sikt komma med förslag på åtgärder, inget annat, säger Öjelind. 

En av programledarna för det amerikanska webb-tv-programmet, Mark Sovel, anser att förklaringen ligger i den etniska bakgrunden:

– Man släpper specifikt in personer från Mellanöstern där det finns politiska konflikter, människorättsövergrepp och krig. . . de integrerar sig inte i kulturen.

Han säger även att detta väckt ogillande i vad han kallar "den vita ursprungsbefolkningen”.

I kommentarsfältet i Facebook-gruppen "Nej tack – till moské i Linköping" låter det bland annat så här:

"Icke Européer hör helt enkelt inte hemma i Europa!"

Presentatören i inslaget, Elliot Hill, menar att medier i Sverige mörkar frågan och tar även upp påståendet att Fox news skulle vara förbjudet att verka i Sverige. Så är inte fallet. Fox news har tidigare sänts i Sverige under perioden 2003-2006.

Ett påstående som cirkulerar på sociala medier är att Vänsterpartiet anmälde kanalen till Granskningsnämnden och att kanalen därefter blev portad. Det är oklart om det skulle vara en enskild vänsterpartist eller någon del av partiet som gjort detta, men enligt Vänsterpartiets pressjour finns inget i arkiven om det. "Det betyder inte att det är fel, men vi kan inte bekräfta någon anmälan", skriver Emil Lindahl Persson på V:s pressjour i ett mejl.

Kanalen anmäldes under den här perioden två gånger till Granskningsnämnden för press, radio och tv, men båda ärendena lades ner och inga åtgärder följde.

Nu under hösten kom nyheten att kanalen Fox ska börja storsatsa i Sverige, men med fokus på underhållning och kommer då att ingå i exempelvis gratisutbudet från Comhem.

klar

Artikellänk är kopierad

ÅSA LARSSON OCH KAROLINA SKOGLUND
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro