ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, mynt i låset är inte "biltjuvarnas nya trick"

Åsa Larsson · 8 Jan 2016
Uppdaterad 8 Jan 2016

Ett rykte om hur biltjuvar tar sig in i bilar med hjälp av mynt i handtaget i bildörren har fått stor spridning i USA. Nu har det förts vidare till Sverige via en svensk viralsajt – men bilinbrottsexperter tror inte på tekniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Biltjuven pillar in ett litet mynt i dörrhandtaget, du kör till jobbet och kommer hem igen, helt ovetande – och när du sen tror att du tryckt "lås" på din fjärrnyckel så förblir bilen olåst.

Så se upp!

Så lyder varningen.

Men vare sig poliser, bilmekaniker eller försäkringsbolag har uppmärksammat metoden som något "nytt trick" eller ens ett "trick". I USA har varningen blivit granskad av bland annat tidningen Epoch times. ►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna Den anonyma viralsajten Viralking har spridit ryktet till Sverige, en källa som vi på Viralgranskaren varnat för tidigare. Artikeln "Om du hittar ett mynt instucket i bildörren, så måste du göra det här DIREKT" har fått nära 5 000 interaktioner på Facebook.

Viralking klipper och klistrar andra mediers artiklar och signerar "artiklarna" med fejkade skribentnamn. Man har även gjort sig skyldig till att sprida falska påståenden.

I USA har det påstådda mynttricket tagits upp av Viralgranskar-kollegan Snopes som ringt upp bilfirmor för att höra vad de trodde om själva tekniken. Flera bilmekaniker hade då skrattat och sagt att nej, det här skulle inte fungera.►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige Inte heller svenska bilinbrottsexperter tycker att det låter som en fungerande metod.

– Nej, och framför allt är ju inte själva svårigheten att komma in i bilen, säger Uno Engdahl, skadeexpert på If försäkring.

Han har inte hört talas om några fall där metoden skulle ha använts.►LÄS MER: De äger de stora Facebooksidorna – egentligen Inte heller Carina Skagerlind, presskommunikatör på Stockholmspolisen, känner igen metoden. Hon får sammanfattningar av de trender som man kan se av biltjuvars tillvägagångssätt i Stockholmsområdet.

– Däremot förekommer spårstörare som stör när du låser din bil med automatlås, men det handlar ju om elektronik. Det här med mynt är inget jag hört något om.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro