ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, nättroll har inte fått feminister att kissa på sig i kampen mot sexuella övergrepp

Hugo Ewald · 12 Okt 2015
Uppdaterad 13 Okt 2015

Foto: Skärmdump/Infowars


På sociala medier sprids nu påståenden om att feminister ska ha fallit för den falska kampanjen #Pissforequality, en falsk feministisk” kampanj påhittad på internetforumet 4Chan. Men det finns inga konkreta bevis på att människor faktiskt gått på kampanjen.

klar

Artikellänk är kopierad

Originalinlägget.
Originalinlägget.

”Förslag: popularisera korkade trender i PK-rörelsen. Första kampanjen: #pissforequality #peequalrights #pissonpatriarchy. Mål: Att övertyga feminister och andra PK-personer att ta bilder på när de kissat på sig som ett sätt att visa solidaritet med personer som utsatts för sexuella övergrepp. Resultat: epic lawlz. Bonus: om vi får det att sändas i tv. ”Så lyder ett inlägg som samtidigt lades upp på forumen Sheeky, Tinachan och 4chan den 2 oktober. Det här är inte första gången användare på 4chan medvetet skapat kampanjer för att provocera människor. Tidigare i år har användare på sajten bland annat skapat kampanjer för att photoshoppa kvinnor de anser är tjocka smala samt försökt få Caitlyn Jenner att mista sin olympiska medalj sedan hon kom ut som kvinna.► LÄS MER: Här är skrönorna som sprids av svenska viralsajter Syftet med kampanjen #pissforequality var att försöka framställa feminister som några som går på vad som helst. Och som bland annat Skepchick och Vice kunnat visa skapade flera 4chananvändare falska Twitterkonton som användes för att göra inlägg med hashtaggen för att få det att framstå som att kampanjen fått spridning.  Bland annat den konspirationsinriktade sidan Infowars gjorde senare artiklar om hur feminister ”lurats” av 4chankampanjen. Men när Viralgranskaren, precis som Vice, går igenom inläggen som gjorts under hashtagen visar det sig att alla kissbilder kommer från konton som skapats i samband med att den falska kampanjen skapades, och det finns ingenting som tyder på att någon feminist faktiskt gick på den. Det är inte första gången medier gått på påståenden om att 4chans falska initiativ faktiskt fått fäste. Redan 2013 gick flera medier på påståenden om att tonårstjejer skurit sig i armarna för att få Justin Bieber att sluta ta droger under hashtaggen #cuttingforbieber, någonting som det senare visade sig att ingen faktiskt gjort.► LÄS MER: Därför ska du tänka källkritiskt kring sociala medier-konton som sprider historiska bilder

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro