ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Nordkorea firar inte att de har tagit sig till VM-final”

Emmelie Wallroth · 13 Jul 2014
Uppdaterad 13 Jul 2014

Nyhetsinslaget” där man rapporterar att Nordkorea har tagit sig till final i fotbolls-VM sprider sig över hela världen. Men klippet är fejk.

klar

Artikellänk är kopierad

Klippet på Youtube, som sägs ha visats i den statligt kontrollerade nyhetsrapporteringen i Nordkorea, sprider sig som en löpeld i sociala medier.

Nyhetsankaret berättar att Nordkorea, som inte ens är med i fotbolls-VM, har tagit sig till final där de ska möta Portugal.

Bilder på hur landets ledare Kim Jong-Un glatt vinkar från en storbildskärm till landets lyckliga fotbollsfans varvas med resultattavlan som påstår att Nordkorea vunnit med 7-0 mot Japan, 4-0 mot USA och 2-0 mot Kina.

Flera medier har publicerat klippet och skriver att det är ett inslag som har gått ut i nyhetssändingen i Nordkorea. Fotbollskanalen skriver till exempel att ”Nordkorea försöker inpränta budskapet att det egna landslaget har chans att vinna guldet på söndag.”

Men det mesta tyder på att klippet är fejkat och inte alls har sänts i statlig tv i Nordkorea.

Bland annat syns det tydligt att rösten som hörs i klippet inte är synkad med nyhetsankarets läppar, något som en användare på sajten Reddit har uppmärksammat.

Och enligt Benjamin Katzeff Silberstein, frilansskribent och nordkoreakännare, är det uppenbart att klippet är fejk.

– Det som fick mig att reagera och bli övertygad är att man har klippt in en bild på Kim Jong-Un. Jag tror aldrig att jag har sett att man har gjort så tidigare.

Enligt honom har det hänt tidigare att media har spridit falska nyheter som uppges komma från Nordkorea – och han tar upp exemplet om Kim Jong-Uns mentor som skulle ha avrättats genom att bli uppäten av hundar.

– Det var ett rykte som kom från ett internetforum. Det säger mycket om hur man behandlar nyheter om Nordkorea, att vad som helst är okej att skriva för man kan ofta inte dubbelkolla det. Det är tråkigt att det sprids så okritiskt, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

Även Yahoo Sports har rapporterat att klippet är fejk.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro