ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, paret hittade inte 50 000 dollar i gömt kassaskåp i golvet

Joel Linde · 29 Aug 2015
Uppdaterad 29 Aug 2015
Fotot är helt äkta, men historien är precis som alla andra sagor – helt falsk.

Fotot är helt äkta, men historien är precis som alla andra sagor – helt falsk. Foto: The Chive


Historien om hur ett ungt par i Arizona, USA, hittade ett gammalt kassaskåp i golvet när de renoverade har spridits som en löpeld. Men den är faktiskt för bra för att vara sann.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: The Chive

Den 27 augusti publicerades den häpnadsväckande historien om ett par i Pheonix, USA, som fann ett kassaskåp gömt i köksgolvet när det höll på att renovera. Enligt sajten The Chive är det Eddie, 29, och Angie, 26, som berättar om sin upptäckt, som nästan verkar för bra för att vara sann.

”Var ska vi börja… vi flyttade in i vårt renoveringsprojekt till hem för två år sedan and vi ska äntligen börja renovera köket”, skriver Angie.

”Under rivningen hittar vi det här kassaskåpet i golvet – det uppenbarade sig när vi rev bort köksön.”

Sedan berättas hela historien om hur de tidigare hade funnit koden till skåpet i ett medicinskåp, men de fann aldrig låset som koden gick till. Men de sparade koden, ifall att. Och visst fungerade den när de prövade att öppna den nedgrävda kassaskåpet.

Inuti fann de precis vad en kan önska när ett okänt kassaskåp hittas i golvet – massor av pengar. Närmare bestämt 51 080 dollar, vilket motsvarar 432 000 kronor. I skåpet fanns även en gammal whisky från 1954, ett gammalt foto av en okänd man, och en mystisk bok från 1977.

LÄS MER: Så viralgranskar du bilder i fyra enkla steg

Inuti boken ska det även ha funnits olika ledtrådar planterade. I boken är flertalet meningar understrukna som för att leda fram till en skatt någonstans i delstaten Arizona, och till det finns en serie gamla foton som komplement. Väldigt spännande, eller hur!?

Historien spreds som en löpeld och har publicerats i många stora medier världen över, även flera svenska, men många har ställt sig skeptiska till dess äkthet. Med all rätta visar det sig.

Viralgranskaren letade efter spår på var bilderna kommer ifrån. Personerna som berättade historien har inte gått ut med efternamn, och bilderna innehöll inte mycket data att gå på. Men nu har samma tidning som publicerade bluffen gått ut med sanningen.

The Chive har tidigare uppmärksammats för bluffar om bland annat Donald Trump, och detta var deras senaste kupp. John Resig på tidningen bor faktiskt i huset, och det är hans kassaskåp på bilderna. Men han har själv planterat det i golvet.

LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebook-grupper egentligen kostar

Pengarna – som uppenbarligen är gamla – har de samlat in från olika banker och fyllt buntarna med endollarsedlar.

Whiskeyflaskan – som uppmärksamma läsare redan har påpekat – är tillverkad av ett företag som gick i konkurs 1 958. Den kommer från artikelförfattarens släkting som köpte en flaskan från 1954 på tidigt 70-tal. Boken och fotona är helt enkelt köpta på auktion.

”Jag har haft väldigt roligt när jag såg hur historien cirkulerade över världen från AOL till Yahoo (8 000+ upvotes på reddit gjorde verkligen susen), och även konspirationsteorierna om hur detta var en marknadsföringskampanj för James E. Pepper Bourbon (Whiskey-tillverkaren) eller kanske Arizonas turistbyrp”, skriver John Rosig.

”Det var ett unikt litet trick och vi hade väldigt roligt när vi skapade det. Men det är nog dags att avslöja det här nu innan skattjägare vänder upp-och-ner på Mesa (plats i Arizona).”

Så om något verkar för bra för att vara sant, så är sannolikheten stor att det också är så.

LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro